Президентът на Казахстан предложи референдум за конституционна реформа

NetNews

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев предложи провеждането на референдум за конституционна реформа, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на канцеларията на президента.

Тази година Токаев предложи да бъдат направени промени на конституцията, които да доведат до децентрализиране на вземането на решения в богатата на петрол централноазиатска страна.

„За последно механизмът на референдума беше използван през 1995 година при приемането на настоящата конституция. Следва да се отбележи, че всичките четири предишни поправки на конституцията винаги бяха приемани чрез гласуване в парламента. За първи път конституционната реформа ще бъде осъществена чрез всенародно гласуване, което ще подчертае нейния общонационален характер“, написа в своя канал в „Телеграм“ държавният секретар на Казахстан Ерлан Карин, цитиран от ТАСС. Той отбеляза, че конституционната реформа ще оптимизира баланса между властите, ще разшири участието на народа в управлението и ще засили защитата на конституционните права на гражданите.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Двама журналисти нападнати в ефир по време на 1/2-финалите на Лига Европа

Ръководството на английския Уест Хем разследва твърдения, че двама германски коментатори са били нападнати по време на първия полуфинален сблъсък от Лига Европа с Айнтрахт Франкфурт в четвъртък вечер. Според информациите, германските журналисти Филип Хофмайстер и Тим Брокмайер, които работят за станцията Хесишер Рундфунк, са пострадали, докато били в ефир. […]