Президентът на РС Македония ще приеме ОМО „Илинден”

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Президентът на РС Македония ще приеме ОМО „Илинден”

Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще проведе среща с представители на нерегистрираната в България организация ОМО „Илинден Пирин” по тяхно искане. Целта на посещението и темите на разговорите засега не са известни, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Искането за среща е изпратено до кабинета на президента, на което е даден положителен отговор, но датата на срещата все още не е уточнена.

В писмо до Пендаровски ОМО „Илинден – Пирин” и ОМО „Илинден” припомнят срещата на българския президент Румен Радев с представители на няколко сдружения на македонските българи и една политическа партия, които са регистрирани официално в РСМ.

В писмото си македонците от България пишат, че следят много внимателно ситуацията и усилията на Македония за членство в ЕС и подкрепят безрезервно „желанието на етническите си братя от Македония за достойно място сред народите на демократична Европа”.

„Тази наша позиция не се приема от властите в Република България, където ние нямаме никаква възможност за развитие и представителство. Властите в България демонстрират ефикасна комуникация със самоопределящите се като етнически българи в РСМ, което за нас е достойно и е пример, но за нас е неразбираемо отношението към самите нас. Според нас принципът на реципрочност ще бъде добър знак за равноправност между българския и македонския народ“, се казва в писмото. Двете организации допълват, че искат среща със Стево Пендаровски, на която „да споделят общите цели и усилията, които са в интерес на македонския и българския народ“.

На двете организации беше отказана регистрация от българските съдилища. През 2004 г. Конституционният съд обяви ОМО за антиконституционна формация. Последваха ред дела в Страсбург, които бяха спечелени от ОМО „Илинден“.
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Община Ямбол търси наематели на кабинети в бившата Зъболекарска поликлиника

Община Ямбол си търси наематели на свободни кабинети в сградата на бившата Зъболекарска поликлиника на ул. „Д. Благоев”. Това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на администрацията.
сграда на бившата зъболекарска поликлиника в Ямбол