През 2022 г. ли ще дойде краят на пандемията от COVID-19?

NetNews

Омикрон не е същото заболяване, каквото имахме преди една година. Високата смъртност и хоспитализации вече са в историята. Тази оптимистична прогноза направи водещият британски имунолог сър Джон Бел пред Би Би Си.

Въпреки рязкото увеличаване на случаите в Европа и по света, експерти смятат, че етапът на „пандемия“ може да бъде преодолян скоро. По подобие на грипа, светът може да продължи да съжителства с вируса, който се е превърнал в ендемична, но до голяма степен овладяна болест, която е „част от пейзажа“, заявява пред АФП Андрю Ноймър, епидемиолог в Калифорнийския университет „Ървайн“.

Още по темата

8 яну 2022 07:36

106

8 яну 2022 06:20

266

Според съветника на Белия дом за пандемията Антъни Фаучи, цитиран от Франс прес, благодарение на ваксинацията болестта „ще бъде повече или по-малко силен фонов шум, който обаче няма да доминира както сега“.

„Развитието на тази пандемия е в наши ръце“, смята Мария ван Керхов, американски епидемиолог-инфекционист в Световната здравна организация (СЗО), която отговаря за борбата с ковид. „Можем ли да достигнем етап, на който през 2022 г. ще контролираме разпространението? Напълно!“, казва Ван Керхов, цитирана от Франс прес, и добавя: „Можехме вече да сме го постигнали, но не го направихме“.

Според първоначалните данни, включително от страни като Южна Африка и Великобритания, вариантът Омикрон, въпреки че се разпространява по-бързо, предизвиква по-слаби инфекции и по-рядко убива своите гостоприемници. Това дава основание на експерти да прогнозират, че Омикрон бавно, но сигурно слага край на пандемията. Дори вирусът да не бъде унищожен напълно, има голяма вероятност той да стане ендемичен, да се появява сезонно и локално, като грипа.

Директорът в Световната здравна организация Майк Райън очаква 2022 година да отбележи края на епидемията. Световната здравна организация има надеждата, че скоро ще излязат ваксини второ и трето поколение и че ново хапче ще облекчи болните от коронавируса, заявява Райън в интервю за агенция Ройтерс. Надяваме се това заболяване да стане относително по-леко и да можем лесно да го лекуваме, добавя Райън.

Според генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус разполагаме с всички инструменти, за да можем да сложим край на тази пандемия през 2022 г. В изявление преди дни, цитиран от Би Би Си, Гебрейесус посочи, че, навлизайки в третата година на COVID-19 пандемията, той е убеден, че това ще бъде годината, в която ще я приключим – но само, ако го направим заедно.

В средносрочен и дългосрочен план леченията на ковид ще помогнат за преодоляване на пандемията, оптимист съм за това, заявява изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емер Кук пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и сигурност на храните. Леченията са изключително необходими, досега в ЕС одобрихме три лекарства, обещаващи са новините за хапчетата на „Мерк“ и „Пфайзер“, добавя Емер Кук, цитирана от БТА.

„2021 г. беше болезнена година за всички нас, но не можем да си позволим да бъде пропиляна година. Всички трябва да научим уроците, които тази година ни преподаде. В това отношение 2022 г. трябва да бъде краят на пандемията от COVID-19, но трябва да бъде и началото на нещо друго – нова ера на международна солидарност и национално единство“. Това казва за „Дарик“ представителят на Световната здравна организация у нас д-р Скендер Сила.

Според ръководителя на европейския клон на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге краят на пандемията от коронавирус зависи от това колко бързо целият свят ще се научи да живее с инфекцията. Веднага щом здравните системи спрат да бъдат претоварени, броят на хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 ще намалее, а също така ще стане възможно да се предоставят и други медицински услуги в пълен обем, както беше преди – тогава може би пандемията ще се обърне в ендемичнa, казва Клуге, цитиран от La Vanguardia.

Безспорно най-оптимистичната прогноза е на милиардера и филантроп, съосновател на „Майкрософт“ Бил Гейтс. Коронавирусът ще се превърне в обикновен сезонен грип до следващото лято, прогнозира Гейтс по време на икономическия форум в Сингапур, организиран през ноември миналата година от собственика на агенция Bloomberg Майкъл Блумбърг.

Смъртността от COVID-19 и общите нива на заразяване с вируса вероятно ще достигнат средните за сезонния грип до следващото лято, заявява Гейтс, цитиран от Си Ен Би Си, подчертавайки, че това ще се случи само при условие, че няма нови и по-опасни щамове на заразата. Смъртността и заболеваемостта трябва да спаднат рязко, според съоснователя на Майкрософт, благодарение на развитието на естествен имунитет, повишени нива на ваксинация и появата на лекарства срещу COVID-19.

Ако светът предприеме всички мерки против разпространението на коронавируса, включително щама Омикрон, пандемията ще приключи през 2022 година, смята Гейтс. Той твърди, че новата вълна, породена от Омикрон, няма да е дълга, а ще продължи не повече от 3 месеца.

Оптимистични прогнози има и в Русия. Пред Lenta.ru лекарят, клиничен фармаколог Андрей Кондрахин обяви, че коронавирусът приключва способността да се мутира, затова и е много вероятно Омикрон да е последният вариант. Според него вирусът вече достатъчно се е приспособил към човека и ще остане на това равнище.

Прогноза направи и шефът на здравната комисия в руския парламент Сергей Леонов, според когото пандемията ще си отиде през есента на 2022. „Лекар – имунолог съм, затова с голяма доза на увереност мога да кажа, че есента на 2022 епидемията няма да я има. Надявам се прогнозата ми да се сбъдне“, казва парламентаристът, цитиран от руските медии.

Омикрон е краят на пандемията, която ще отшуми през пролетта на 2022. Тази оптимистична прогноза направи проф. Радка Аргирова за ТВ+. Тя обясни, че за отшумяването на пандемията спомага натискът, на който е подложен вирусът – от масовата имунизация и от огромния брой на населението в света, което влязло в контакт с него. Ще бъде разработена и нов тип ваксина за общо въздействие върху него, добави проф. Аргирова.
Според нея това е един от възможните сценарии за съдбата на пандемията.“Това е един от сценариите, който е възможен. Така завърши епидемията през 2003 година. TORs и MERs също бяха коронавируси.

Като се замислим, в началото на пандемията SARS е поставен в интересна ситуация – той свободно се разхождаше по света и не бе възпрепятстван от нищо. В момента вирусът е под преса. В цял свят се използват първите специфични антивирусни лекарства и има огромна преса от ваксини. Тази преса кара вируса да мутира така, че да може да оживее и тези мутации, които се появяват в шипчестия протеин, са да се трансферира по-лесно. Това е неговата генетична адаптация“, каза проф. Аргирова.

„Този вирус премина през милиарди хора и в този поход силно се намали неговата вирулентност. Вирулентност е възможността да предизвиква инфекциозно заболяване. При това положение виждаме и четем всеки ден нови и нови доклади, например, че все още никой не е починал от Омикрон. Знаем за много хора, които са индицирани при проверки с този нов вариант, но са здрави и нямат никакви клинични проявления. Знаем и за заразени ваксинирани, които се разболяват съвсем леко. Сега той се старае да се адаптира, за да може да оживее. Това най-вероятно ще остане вариантът, който ще остане за постоянно и срещу него ще има постоянна ваксина. Работи се по този въпрос“, обясни още проф. Аргирова. По думите й, до 5 месеца трябва да бъде готова новата ваксина, която да защитава от Омикрон.

„2022 година ще е краят на пандемията. Очаквам това да е последната вълна на коронавируса, която да премине през Европа и през март 2022 година, когато ще има и актуализирани ваксини от РНК видовете, всички да сме се срещнали под някаква форма с вируса, или да сме ваксинирани, така че да имаме пълен имунитет и обществата да се върнат към нормален начин на живот“. Това каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при БАН. Според нея решаваща за крайния добър изход се оказва бустерната доза, защото имунитетът от първите дози спада, а няма случай на тежко преболедувал или починал човек с бустерна доза.

И германският вирусолог Клаус Щьор предполага, че пандемията ще приключи през пролетта на 2022 г. Дотогава само пет до десет процента от германците няма да бъдат ваксинирани, нито заразени. „От пролетта ще видим драматично облекчаване на ситуацията. След това пандемията ще приключи“, казва Щьор пред „Munchener Merkur“.

Според ръководителя на Инфекциозна микробиология към БАН проф. Христо Найденски обаче Омикрон е само началото на края на една пандемия, но отшумяването ще продължи поне 2-3 години. За Bulgaria ON AIR проф. Найденски заявява, че хората не трябва да се успокояват, че пандемията отминава, тъй като Омикрон е пети вариант на коронавируса и има над 50 мутации, към които все още не се знае кога ще се актуализират ваксините.
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какви са настоящите и бъдещите COVID мерки в Италия

С цел възпиране на разпространението на коронавируса Италия периодично приема нови постановления с нови мерки. Често пъти местните и туристите, бленуващи за Италия, едва са се запознали с новите мерки и са свикнали с тях, за да открият, че междувременно са въведени още по-нови мерки. За по-малко от месец правителството […]