Премиерът на Косово Албин Курти поиска Гърция да признае Косово

NetNews

Премиерът на Косово Албин Курти прие днес новоназначената ръководителка на Канцеларията за връзки на Гърция в Прищина Хелени Вакали, от която поиска нейната държава да признае независимостта на Косово, съобщи МИА. В съобщение на правителствената пресслужба се посочва, че Курти е поискал от Вакали Гърция да се присъедини към мнозинството членки на Европейския съюз, които признават Косово за независима държава.

Пожелавайки добре дошла на г-жа Вакали, премиерът Курти подчертал много добрите отношения между двете страни и възможността за тяхно задълбочаване чрез увеличаване на търговския обмен и на икономическото сътрудничество и инвестициите, се казва в съобщението.

Новата ръководителка на гръцката дипломатическа мисия в Прищина заяви, че макар все още да не е признала Косово, Гърция е успяла да развие двустранни отношения без никакви проблеми.

Посланик Вакали заявила, че Гърция е искрена и силна приятелка на Косово. Тя посочила, че е впечатлена от големия потенциал, който има Косово и възможностите, които съществуват за двустранно сътрудничество, се казва в съобщението. Курти и Вакали се съгласили, че трябва да продължат съвместните проекти в образованието и културата и в организирането на следващия икономически форум.

От всички членки на ЕС освен Гърция косовската независимост не е призната още от Испания, Румъния, Словакия и Кипър.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

България и Чехия може да поискат изключение от ембаргото върху руския петрол

България и Чехия възнамеряват да поискат, подобно на Унгария и Словакия, изключение при налагането на ембарго върху вноса на петрол от Русия, предаде Франс прес, като се позова на неназовани дипломати и депутати от Европарламента. Европейската комисия е почти готова с предложението си за шести пакет от санкции срещу Москва, […]