Премиерът на Полша обещава действия срещу замърсяването на река Одер

NetNews

Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза в четвъртък, че силното замърсяване на река Одер е скандално и обеща, че ще бъде направено всичко, за да се изясни случилото се и виновните да бъдат изправени пред правосъдието, предаде полската агенция ПАП.

Инспекторатът за опазване на околната среда (ИООС) във Вроцлав (Югозападна Полша) е уведомил местния прокурор за екологична катастрофа, която е засегнала Одер, втората по дължина река в Полша. Тонове мъртва риба са изхвърлени [на брега] заедно с други животни, например бобри.

Вроцлавският клон на ИООС разследва случая с мъртвата риба в Одер, откакто в края на юли пристигнаха първите сигнали от рибари.

В публикация във Фейсбук Моравецки написа, че грижата за природната среда и водите на Полша е „особено важна във време на изменение на климата и ние ще направим всичко, за да бъде случаят подходящо разследван, изяснен и виновните строго наказани“.

Премиерът съобщи, че по негово нареждане заместник-министърът на инфраструктурата Гжегож Витковски и президентът на „Полски води“ (Polish Waters) Пшемислав Дака ще посетят засегнатия регион в четвъртък.

„Обсъдих въпроса с министъра (на инфраструктурата) Марек Гробарчик. В същото време по случая работят служители на главния инспектор по опазване на околната среда“, написа Моравецки, уверявайки, че всички държавни служби ще бъдат задействани на високо обороти по случая.

ИООС във Вроцлав обяви в четвъртък, че нито една водна проба от Одер, взета от провинция Долна Силезия от 1 август, не е съдържала петрохимикала мезитилен – вещество, токсично за водните организми, и че всички проби, взети на 28 юли, са показали органична активност, типична за реката. По-рано ИООС каза, че пробите, взети на тази дата, показват 80-процентна вероятност да съдържат „производни на циклични и ароматни въглеводороди“.

Източник: БТА

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Маркъс Рашфорд иска да се присъедини към ПСЖ

Маркъс Рашфорд е пред трансфер в ПСЖ, след като е дал съгласието си да се присъедини към клуба, според Foot Mercato и L’Equipe. Английският нападател на Манчестър Юнайтед е поредният, който иска да напусне „Олд Трафорд“ през това лято, след като Кристияно Роналдо сътвори голяма бъркотия през изминалите почти два […]