Премиерът на РСМ: Индивиди, групи, партии работят срещу споразумение с България

NetNews

„Има индивиди и маргинализирани групи, има дори политически партии в страната, които се финансират от трети държави, които не искат да видят Северна Македония в ЕС и работят срещу евентуално споразумение между България и Северна Македония“, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за предаването „360 степени“.

Още по темата

1 апр 2022 19:00

69

По думите му оптимизмът, изразен от българския премиер Кирил Петков, се основава на напредъка в работата на работните групи и постигнатите резултати – функционираща самолетна линия, стипендии за македонски студенти, които ще учат в България, срещи на кметове от двете страни на границата за трансграничното сътрудничество.

„Водят се и политически разговори, но все още нямаме финален документ, когато стигнем до него, ще го споделим с всички политически и обществени субекти“, каза Ковачевски в отговор на въпрос защо държи опозицията встрани от този процес.

Той уточни, че от ВМРО-ДПМНЕ са били поканени да се включат в работните групи, а в парламентарната комисия по външна политика депутатите са били запознати с преговорите, които се водят. Но „всеки договор, който ще бъде постигнат, ще бъде критикуван от опозицията“, добави Ковачевски.

Той коментира и възможността българите да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията, уточнявайки, че конституционният ред в Република Северна Македония позволява колективно упражняване на индивидуалните права, а всяка страна по пътя си към членство в ЕС прави промени в своята Конституция, за да я приведе в съответствие със законодателството на ЕС. „Включването на българите в Конституцията, а тук не говорим само за българите, но и за хърватите и черногорците, нормално ще премине през процедура на конституционни промени и това отнема повече време, и този процес трябва да бъде подкрепен практически от всички политически партии, защото гласуването е с мнозинство от 2/3 от депутатите“, каза Ковачевски. Той определи като „подробности, които може да се обсъждат“, въпроса дали това да стане преди началото на преговорите.
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Руски историк: В Русия има военна психоза, увереност, че трябва да се воюва до пълна победа

През последния месец хората, които вярват на руския президент, са се увеличили с 12 на сто и са 83%. Тази подкрепа е плод на информационно-пропагандистка истерия. В Русия има военна психоза и увереност, че трябва да се воюва до пълна победа. Това мнение изрази пред БНР Николай Сванидзе, известен историк, […]