Приеха 9 907 деца в общинските детски градини и ясли в София

NetNews

Общо 9 907 деца са приети след първото класиране в системата на общинските детски градини и ясли в София, предаде NOVA. Над 3 400 свободни места остават за второ класиране за общинските детските градини и ясли в София, съобщават от Столичната община.

Днес бе извършено първото класиране за прием в общински детски градини и ясли в София. Класирането се проведе в реално време под контрола на представители на родители и родителски организации в присъствието на заместник-кметовете на Столична община по дигитализация – Генчо Керезов и по образование и култура – Мирослав Боршош, информират от общината.

Свободните места, които бяха обявени, са 13 363, което е с 1 213 повече спрямо миналата година. Броят на кандидатстващите деца е общо 22 445, което е с близо 4 000 деца повече отколкото през миналата година. Общо 2 285 деца кандидатстват за преместване в друго детско заведение.

Столичната община продължава строителството на нови сгради на детски градини и ясли. Към момента се изграждат 16 детски заведения. От тях две ясли в район „Красно село” и „Триадица” и детски градини в районите „Възраждане”, „Подуяне”, „Изгрев”, „Лозенец”, „Триадица”, „Студентски”, „Витоша”, „Овча купел”, „Люлин”, „Кремиковци” и „Искър”.

До септември се предвижда да бъдат готови четири нови детски градини в районите „Изгрев”, „Подуяне”, „Овча купел” и „Лозенец”. До края на годината ще бъдат готови още четири сгради на детски градини, които са в районите „Люлин”, „Студентски”, „Триадица” и „Кремиковци” и три преустройства на съществуващи сгради за разкриване на нови групи, съответно в „Илинден”, „Връбница” и „Триадица”.

През 2021 г. със строителството на тези сгради ще бъдат разкрити 41 нови групи.

Предвижда се през тази година да започне строителството на още 25 нови сгради, от тях 19 за детски градини и 6 за ясли.

Зам.-кметът по направление дигитализация Генчо Керезов е посочил, че надграждането на системата за електронен прием на деца в детските заведения и училища е сериозна стъпка в посока на електронното управление. Системата гарантира пълна прозрачност на процеса по кандидатстване. Тя осигурява служебно начало – информация, с която общината разполага за гражданите се проверява автоматично, което спестява време, такси и усилия на родителите.

В разговор с родителите заместник-кметът Мирослав Боршош е подчертал, че поради големия приток към София от млади семейства остава недостигът на места. Той е съобщил, че започва поредица от консултации с родителски организации, бизнеса, главния архитект и районите кметове с цел ускоряване на строителството на детски градини и алтернативни форми за разкриване на нови места. След направената законодателна промяна по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова става възможно разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнес сгради и това според Мирослав Боршош дава възможност за осигуряване на допълнителни места, информират от Столичната община.

Второто класиране ще бъде на 28 май, третото – на 11 юни, а четвъртото – на 25 юни, посочват още от общината.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Радев благодари на испанския премиер за подкрепата към сънародниците ни в кризата

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с министър-председателя на Кралство Испания Педро Санчес. Двамата обсъдиха теми от дневния ред на Европейския съюз, на двустранното партньорство, както и развитието на епидемичната обстановка в двете страни. Държавният глава благодари на испанския премиер за подкрепата, която получават сънародниците ни, които живеят в Испания, […]