Признаците, по които кожата алармира за COVID-19

NetNews

Ззболяването, причинено от новия коронавирус, води до тежка пневмония, със симптоми като кашлица, висока температура, втрисане, главоболие и очно възпаление. В същото време се оказва, че има поне 5 кожни признака, които също показват наличието на зараза.

Откритието е на Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV). Ръководителят на изследването Кристина Галван Касас посочва, че има връзка между кожните усложнения и степента на заразяването с коронавирус, пише zdrave.to.

В продължение на 2 седмици са били изследвани 375 души, диагностицирани с COVID-19, при които били установени съпътстващи кожни заболявания, появили се изведнъж без видна причина.

Макулопапуларни изригвания (обриви)

Те са най-честите – в 47% от случаите, при това сред пациентите в най-тежко състояние, с честота, подобна на други вирусни инфекции.

Уртикариални лезии

Изследвани са в 19% от случаите, основно върху торса или разпръснати по тялото. Предизвикват силни сърбежи, забелязани са при пациенти в тежко състояние, появяват се едновременно с други симптоми, свързани с COVID-19.

Мазолоподобни обриви – краката и ръцете

Този тип симптоми се оказа характерен за по-млади пациенти с по-лека прогноза на заразата, открит е в 19% от случаите в по-късен етап на инфекцията от коронавирус, продължава около 12 дни. Везикуларни изригвания

В 9% от случаите са забелязани, по-често при пациенти на средна възраст и със средна интензивност на заболяването.

Ливедо ретикуларис

Отбелязана е появата му в 6% от случаите, характеризира се с поява на червеникаво-сини до лилави, мрежовидно разположени петна по кожата, предимно по кожата на краката в резултат на нарушен приток на кръв към кожата. Бяха забелязани при по-възрастни пациенти в по-тежко състояние (в тази група е регистрирана 10% смъртност“).

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Борисов от толкова време се снима с деца, че първите деца вече имат деца

Коментар във Фейсбук на Елисавета Белобрадова: Да се снимаш с деца по политически кампании е изключително дъно. Но аз съм пурист и не одобрявам да продаваш каквото и да било с деца, та имам, така да се каже, философски спор с много колеги. Сирене за мазане, акции на фондовата борса, […]