„Призракът на Киев“ е мит

NetNews

В социалните мрежи „Призрака на Киев“ е герой, ас на украинската военна авиация, пилот на изтребител, за когото се твърди, че е свалил редица руски самолети. Разказите за него започнаха само няколко дни след началото на войната и се разпространяваха в продължение на над два месеца, в това число от официални лица и институции, предаде БТА.

Но в събота украинските власти признаха, че легендарният пилот е мит. „Призракът от Киев е легенда за супергерой, чийто образ е създаден от украинци!“, съобщиха във „Фейсбук“ военновъздушните сили на Украйна, цитирани от Асошиейтед прес. Изявлението дойде, след като множество медии публикуваха материали, в които погрешно идентифицираха майор Степан Тарабалка като човека, стоящ зад прозвището. Тарабалка е истински пилот, който загива на 13 март по време на въздушен бой и е удостоен посмъртно със званието Герой на Украйна, съобщиха миналия месец украинските военновъздушни сили.

Но той не е Призракът на Киев, се казва в сегашното им изявление. „Информацията за смъртта на Призрака на Киев е невярна. Призракът на Киев е жив, той въплъщава колективния дух на висококвалифицираните пилоти“, които успешно бранят Киев и областта, допълват украинските ВВС. Легендата се роди само ден след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, когато потребители в социалните мрежи започнаха да разпространяват неподкрепени с доказателства твърдения за пилот на изтребител, който собственоръчно е свалил няколко руски самолета. Миймове, снимки и дори кадри от видеоигра симулатор на полети се разпространиха в социалните мрежи, като се твърдеше, че показват „Призрака на Киев“ по време на бой.

На 25 февруари бившият украински президент Петро Порошенко пусна в „Туитър“ снимка, която Министерството на отбраната на Украйна е публикувало преди три години, като изказа невярното твърдение, че на нея се вижда Призракът на Киев, който е поразил шест руски самолета. Два дни по-късно официалният акаунт на Украйна в „Туитър“ сподели видеоклип, включващ същата снимка, заедно с кадри на изтребители в бой, на фона на музика. Текстът на видеото гласеше: „Народът го нарича Призрака на Киев. И с право – този ас на украинските ВВС господства в небето над нашата столица и страна и вече се превърна в кошмар за нахлуващите руски самолети“. В същия ден Службата за сигурност на Украйна сподели същата стара снимка в „Телеграм“, но вече с твърдението, че той е свалил 10 окупационни самолета.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Арестуваха мъжа на Софка - Гринго за побой в дискотеката на Константин

Мъжът на фолкзвездата Софи Маринова – Тодор Давидов-Гринго, е арестуван за побой в дискотеката на Коцето. Софка имала участие в заведението на своя колега, а самият Константин, както и близката им приятелка Преслава се изявявали на сцената в същата нощ, пише glasnews. Към 1:45 часа на 29 април фен поискал […]