Приличаме си с делфините още повече, отколкото се смяташе

NetNews

Делфините имат повече прилики с хората и маймуните, отколкото се смяташе досега, съобщи "Мейлонлайн", като цитира резултати от изследване. Психолози от университета на Хъл са изследвали 134 делфина в продължение на близо десетилетие, предава БТА.

Учените установили, че също като приматите, делфините проявяват любопитство, социални са и се отличават със смесица от "екстровертност и сговорчивост". Проучването е започнало през 2012 г. и резултатите му са публикувани сега в изданието "Списание по сравнителна психология". "Делфините също като приматите са интелигентни и социални", каза д-р Блейк Мортън, психолог в университета на Хъл.

Макар да са се адаптирали към живот във водата и последният им общ предшественик с приматите да е живял преди 95 милиона години, афалите наподобяват видовете примати по "няколко поведенчески и когнитивни черти".

И шимпанзетата, и делфините живеят в динамични общности, които се събират или разделят по няколко пъти на ден в зависимост от дейността, имат сравнително големи мозъци. Според петфакторния модел за личността, подобно на хората, и при делфините поведението се отличава с пет фактора – отвореност към опита, насоченост към другите, екстровертност, невротизъм и съзнателност. Изследваните делфини – 56 мъжки и 78 женски екземпляра, са били наблюдавани във водите на Мексико, Франция, САЩ, Нидерландия, Швеция, Бахамските острови, Каймановите острови и Кюрасао.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Доц. Стойчо Стойчев: Партиите избягват думата „коалиция“ като прокълната

„Няма особено значение колко партии ще влязат в парламента, важното е управляващото мнозинство на какъв принцип ще бъде изградено… Възможно е да имаме правителство на малцинството, независимо от това че може би ще е коалиционно“. Това каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според […]