Присъединяването към НАТО превръща Финландия в по-интересна мишена за руското разузнаване

NetNews

Бъдещото членство на Финландия в НАТО ще направи скандинавската страна по-интересна мишена, както за руското разузнаване и операции за оказване на влияние, а по този начин Москва може да се опита да получи и информация, свързана с НАТО, заяви днес Финландската служба за сигурност и разузнаване (СУПО), предаде Асошиейтед прес.

Русия използва киберпространството и други разузнавателни методи, включително чужденци, живеещи в Русия, тъй като ѝ е трудно да извършва разузнавателни операции с руски агенти на Запад, заяви финландската служба в своя доклад за националната сигурност.

„Основният подход за събиране на разузнавателна информация, традиционно прилаган от руските служби, е разузнаване чрез агенти под дипломатическо прикритие“, заяви службата. „Това стана значително по-трудно, след като Русия започна своята агресивна война в Украйна, тъй като много руски дипломати бяха изгонени от западните държави“, се казва в доклада.

Според финландската агенция руските специални служби все по-често се насочват към чужденци, които дълготрайно пребивават в страната и я посещават за по-кратко. Руснаците, работещи на Запад, също могат да станат обект на разузнавателни операции, когато се връщат в родината си.

Увеличава се и заплахата от руски корпоративен шпионаж, тъй като санкциите срещу Русия налагат Москва да започне високотехнологично производство, което да замени вноса, заяви финландската служба и добави, че „това поставя специален акцент върху сигурността на данните във финландските предприятия“.

Финландия, която е с население от 5,5 милиона души, подаде молба за присъединяване към НАТО заедно със Швеция през май. Финландия има 1340-километрова сухопътна граница с Русия – най-дългата сред членовете на Европейския съюз.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Българското участие на Sofia Open приключи

Българското участие на Sofia Open официално приключи с отпадането на Янаки Милев и Петър Нестеров в турнира на двойки, след като отстъпиха с 0:2 на Рафаел Матош и Давид Вега Ернандес. Първият сет приключи при 4:6, след като съперниците им пробиха още в средата на частта, а историята след това […]