Проблеми в Холивуд. Актьори и сценаристи стачкуват

NetNews

Холивудските актьори се присъединяват към стачкуващите от май сценаристи на филми и телевизионни предавания в Холивуд. Двойният протест е провокиран основно от претенциите за заплащане в ерата на стрийминг платформите. Холивуд не се е сблъсквал с две едновременни стачки от 1960 г. насам.

В четвъртък холивудските актьори единодушно гласуваха за стачка, в която се включват десетки хиляди актьори. Те искат по-добро заплащане, уреждане на стрийминга, употребата на изкуствения интелект в развлекателната индустрия.

Двойната стачка ще доведе до замразяването на снимките на още сериали и филми, включително и в чужбина. Стачката на сценаристите вече доведе до замразяване на продукции, включително и телевизионни предавания.

Двойната стачка води и до проблеми за други бизнеси като ресторантьори, доставчици на реквизит и други, които разчитат на холивудските продукции, пише „Ройтерс“.

Искания

И най-големият холивудски профсъюз, представляващ 160 000 филмови и телевизионни актьори, и Гилдията на американските писатели настояват за увеличаване на основното възнаграждение и остатъците от стрийминг телевизията, както и за гаранции, че трудът им няма да бъде заменен от изкуствен интелект.

В четвъртък профсъюзът на актьорите заяви, че неговият управителен съвет единодушно се е съгласил на стачка, след като не е успял да постигне споразумение със студиата, включително Уолт Дисти и Нетфликс.

Фран Дрешър, бивша звезда от телевизионния сериал „Бавачката“ и президент на актьорския синдикат, нарече отговорите на студията на притесненията на актьорите „оскърбителни и неуважителни“.

„Ние сме жертвите тук“, каза Дрешър.

Шок за индустрията

Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти, групата, която преговаря от името на студиата, заяви, че е предложил значителни печалби на членовете на профсъюза. Те включват най-високото процентно увеличение на минималните нива на заплащане от 35 години насам и „новаторски“ защити около използването на образите на актьорите от генеративния изкуствен интелект, заяви организацията.

Според организацията на продуентите отказът на актьорите да подпишат споразумението, ще задълбочи още повече „финансовите затруднения на хиляди хора, чието препитание зависи от индустрията“.

Стачката на около 11 500 сценаристи доведе до безкрайни повторения на телевизионни токшоута, прекъсна повечето продукции за есенния телевизионен сезон и спря работата по високобюджетни филми, припомня Ройтерс.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Търсят временни директори на три ямболски училища

Подбор по документи на кандидати за временно изпълняващ длъжността „директор“ за 3 училища в областта обяви днес Регионално управление на образованието – Ямбол. Назначенията ще бъдат до провеждане на конкурс.