Прогноза: 5% инфлация до края на годината

NetNews

Икономисти прогнозират инфлацията да достигне близо 5% до края на годината, а цените на потребителските стоки да продължат да се увеличават.

По думите на Браншови организации разходите за производството на хляб са се увеличили почти двойно.

По данни на Националния статистически институт общият доход средно на човек от домакинство през второто тримесечие на тази година се е повишил с 11.6% спрямо миналата.

Средният разход за този период се увеличил с 20.3%.

Според изчисленията на КНСБ в края на годината едно тричленно семейство ще трябва да има с поне 100 лева повече доход. Така – минималната заплата трябва да нарасне до 764 лева.

„Следва, че всеки един от тези двама от работещите родители в тричленното домакинство трябва да получава заплата минимум 1010 лева нетно възнаграждение“, казва Виолета Иванова, заместник-директор на ИССИ при КНСБ.

По думите на експерти развитието на пандемията ще е ключово в определянето на бъдещите цени и разходи на потребителите.

„Ако нямаме нова вълна на COVID, тогава можем да разчитаме, че ще се успокоят цените и инфлацията“, обяснява икономистът Румен Гълъбинов.

„Доколко този провал с ваксинирането ще се отрази на по-малка способност да се генерират нови доходи, това е ключовият въпрос“, предупреждава колегата му Георги Ганев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Китай поиска помощ от Русия

Китай поиска от Русия да увеличи доставките си на електроенергия, тъй като най-населената страна в света е изправена пред прекъсвания на електрозахранването, които принуждават милиони хора да живеят без електричество, пише британският вестник The Telegraph, предаде агенция „Фокус“. Държавните доставчици на електроенергия поради повишаването на цените на въглищата са принудени […]