Прогнозират загуби от над 6 млрд. лева за туризма

NetNews

Зимният туристически сезон ще бъде основно под знака на пандемия. Няма да видим ситуацията от лятото, защото зимното отсядане обикновено се обвързва с много повече разходи. Очакваме много спадове в ски курортите у нас. От чужбина очакваме най-вече гости от Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Румъния. Големите хотели ще имат най-много загуби, семейните хотели ще се адаптират по-бързо в ситуацията. Това обясни Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Според новоприетите мерки от правителството, заведенията могат да работят само с доставки и взимане за вкъщи. Работещи ще бъдат само ресторантите на хотели, които имат право да обслужват единствено своите гости, при условие от 50 % заетост и работа до 22 часа. С тази мярка стана ясно, че празнуването на Нова година се оказва невъзможно в заведение.

Междувременно от Световната организация по туризъм към ООН съобщиха за свиване на световния туризъм до нивата от 1990 г. Международните туристически пристигания бележат спад от 72% за първите 10 месеца на 2020 г.

Туризмът и ресторантьорството са секторите, които бележат най-големи загуби от коронакризата по света и у нас.

Загубите в сектора са големи за цялата година, не само за новогодишната вечер. Имаме надежда за раздвижване на зимния сезон през февруари. Ако туристическия бизнес прави 12 % от брутния вътрешен продукт, това означава, че 15 млрд. лева приходи сме имали миналата година, а тази година те ще бъдат около 6 млрд. лева. Загубите за сектора ще са над 6 млрд. лева за тази година, обясни Занков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Детски център получи отказ за помощ след 7 месеца чакане

Собственичка на детски център сигнализира за нередности при отпускането на държавни помощи за засегнатите от пандемията бизнеси. По думите ѝ седем месеца, след като подала документи разбира за отказа, съобщи бТВ. Тя добавя, че е кандидатствала през май и досега статутът на молбата ѝ е „разгледана“. Преди три седмици детският […]