Продава ли Министерството на отбраната необичайно много имоти в края на мандата си

NetNews

„Министърът на ВМРО Каракачанов в последните часове на мандата си иска да продаде имот № 21662.4754.22 и 9 сгради в него в местност „Ширината", район Нови Искър в София на скандални цени: 34 047 кв. м. гора на цена от € 2,28 кв.м; 1 713 кв. м. сгради на цена от € 45.29 кв. м. Обща цена от 155 177 евро (303 500 лв.) – колкото струва тристаен апартамент в Младост!“.

Това написа на 7 март бившата заместник-кметица на столичния район „Младост“ Биляна Петрова във Фейсбук.

„Сигурно „експертите“ ще оспорят, че това е начална цена – но през последните години при търговете на военните има само по 1 купувач и крайната цена е с няколко хиляди лева по-висока", продължава тя.

„Тези земи са определени за рекреационни земи и гори (лесопарк) и по закон трябва да се прехвърлят безвъзмездно на Столична община. Но целта на продажбата е застрояване!“, пише още Биляна Петрова.

Петрова твърди, че „след продажбата ще могат да ползват безплатно още няколко декара гора от съседния имот като прилежаща площ на сгради“. „След това ще могат да ги купят без търг“, казва тя.

В публикацията си Биляна Петрова уточнява, че публикуването на информацията не е заради парламентарните избори на 4 април. „Не участвам в изборите и не правя кампания. Искам да използвам възможността, за да спрем поредната щета за софиянци“, пише тя. Петрова прикача и връзка към петиция за спиране на продажбите на паркове, гори и други държавни имоти от МО и създаване на „Зелен общински фонд“.

Вчера последва втора публикация от страна на бившия заместник-кмет на район „Младост“. В публикацията си тя определя описаното като „скандално“ и го нарича „брутална наглост“.

„Каракачанов продава земя в Западен парк и други паркове, гори и улици в София“, твърди Петрова. „Министърът на ВМРО Каракачанов в последните часове на мандата си иска да продаде над 21% от всички военни имоти в България. Продават се и имоти, които по закон трябва да са публична общинска собственост“, казва тя.

„Каракачанов иска да продаде земя в 3 парка, една гора и няколко залесени парцела“, казва Петрова и уточнява, че става въпрос за над 400 декара паркове и гори в София.

Към публикацията са прикачени снимки, на които виждаме имотите, за които се твърди, че са в продажба: 85,754 декара в Западен парк (снимка 1); 27,291 декара в Горна Баня (снимка 2); 34,047 декара гора до село Доброславци, нови Искър (снимка 3). „200 декара гора до с. Доброславци, ще се предоставят за безплатно ползване (като прилежаща площ на 53 сгради, които се продават)“, пише Петрова и допълва: „След това, купувачите ще могат да да я купят без търг на ниски цени“.

„Продажните цени обикновено са много ниски. Вече е стартирала продажбата на третия имот – гората се продава на цена от € 2,28 м2, затова не е ясно каква част ще влязат в бюджета и каква в чекмеджета. През 2016 г. в „Младост” имаше опит за продажби на военни имоти на цени до 10 пъти под пазарните – имаше публично недоволство и ги спряхме. Можем и сега“, казва Петрова.

„Ако имотите се продадат сега, рано или късно ще ги застроят. На тези, които ще кажат, че няма да стане – ще им кажа, че примери има бол – за „правилните инвеститори“ всичко може. Например схемата с гората при Виница във Варна – смяна на ОУП, нов ПУП, сеч и хоп – масово строителство. И парка "Кършияка" в Пловдив.

Докато бях заместник-кмет на „Младост“ видях поне 5-6 начина „как се застроява зелена площ“ – реализирани по времето на ГЕРБ и спрени опити по наше време. Строителите и Столична община са изобретателни – разминавания в плановете и „случайни грешки“, ИПРЗ-та с ъглови парцели, проектират покривни и вертикални градини, а след това не се правят с благословията на общината т.н.“, разказва Биляна Петрова в публикацията си.

„Това са само част от имотите за продажба в София. Общо са обявени 114 имота (земи, сгради и помещения) в 13 района. Най-много ще се продава в 25 МИР, където за влизане в парламента се борят лидерите на почти всички партии“, казва още тя.

„Интересно какво мислят кметът на София Й. Фандъкова, кандидат-депутатите и общинските съветници – ще подкрепят ли спирането на продажбите и имотите да се прехвърлят на Столична община, както е по закон (чл. 21, ал. 6 от ЗОС)?“, завършва публикацията си Петрова.

Проверка на ФАКТИ в документите по обявите и конкурсите, публикувани на сайта на Министерството на отбраната установи, че от началото на годината досега МО е публикувало общо пет списъка за търгове с тайно наддаване на имоти в секция „Обяви и конкурси“ на сайта си, касаещи наем и продажба на частна държавна собственост, управлявана от МО.

На 26 февруари 2021 година са публикувани два списъка с имоти. Първият списък е за наем е за търг с тайно наддаване и се отнася до част от имот – частна държавна собственост, представляващ магазин и складово помещение с обща площ 43,61 кв.м. В документацията е посочено, че търгът ще се проведе на 1 април 2021 година в София.

Вторият документ е за продажба на недвижими имоти. Отнася се до три обекта – магазини, в София, един магазин в Търговище, поземлен имот с площ 8,755 декара във Вършец и поземлен имот с площ 20,382 декара в село Козловец, община Свищов. Търгове с тайно наддаване ще се проведат на 30 март 2021 година в София.

По-рано – на 4 февруари, е МО е обявило търг за наем на четири обекта в град София. Според документацията и четирите обекта по същество представляват магазини. Търгове с тайно наддаване за отдаването им под наем ще се състоят днес – на 11 март.

На 29 януари МО е публикувало описанието на общо 25 недвижими имота, които са обявени за продажба отново на търгове с тайно наддаване В документа фигурират три имота в област Добрич и два в самия град Добрич, има четири обекта, които се намират в град Самоков, един обект във Варна, два имота в Хасковско, имот в Пазарджишко, имот в Благоевградско, четири имота в област Сливен, обект в област Търговище, четири имота в Ямболско, един имот в област Кърджали и още един в град Кърджали. От обявените за продан имоти 22 са поземлени имоти. Обявени за продан са още военен стол в град Нова Загора и дърводелски цех в Самоков. "Тайните" търгове според документацията е трябвало да се проведат на 5, 8 и 9 март 2021 година.

Преди това – на 1 март и 2 март, е трябвало да се проведат търгове с тайно наддаване за продажба на други 18 недвижими имота в частна държавна собственост, управлявани от Министерството на отбраната. Сред тях пет имота се намират в София, но според документацията представляват магазинни помещения. Останалите 13 имота са поземлени. Документът за обявяване на търговете е публикуван на 25 януари т.г.

На 22 януари пък са обявени търгове с тайно наддаване за продажба на още 22 имота в частна държавна собственост. Търговете е посочено, че ще се проведат на 23, 24 и 25 февруари 2021 година.

От ФАКТИ проверихме и информацията, изнесена от Биляна Петрова за продан на имот № 21662.4754.22, който действително е обявен за продажба. Имотът е с площ 34,047 декара, застроен с 9 сгради и се намира в село Доброславци, местност „Ширината", Столична община, район Нови Искър. Той отново ще бъде продаден на търг с тайно наддаване, като търгът ще се проведе на 16 март 2021 година. Този документ открихме след свободно търсене, не сред списъка от документи в „Обяви и конкурси“ в сайта на МО.

Малко по-рано днес от ФАКТИ изпратихме въпроси към министъра на отбраната Красимир Каракачанов по имейл. Въпросите са с копие към пресцентъра на МО. По същество питаме дали Министерството на отбраната извършва масова продажба на имоти в края на мандата на настоящето управление и ако да, защо; дали цените на продажба са занижени; дали се извършва продажба на зелени терени, на терени в паркове и гори, ако да, защо се налага тази продажба и ако не, можем ли да кажем, че твърденията в публикациите на Биляна Петрова са неверни; дали Министерството на отбраната продава площи в Западен парк и какво налага продажбата на ПИ № 21662.4754.22 в село Доброславци. Потърсихме още и коментар на твърдението за "брутална наглост" на тези продажби. Очакваме отговорите от МО и министър Каракачанов, Когато ги получим, разбира се, ще ви информираме.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Путин все още не е получил покана от САЩ

Русия не е получава покана за държавния глава Владимир Путин за участие в предстоящата среща за климата. Това обяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. САЩ вече обявиха плановете за такава среща. Идеята е тя да се проведе на 22 април. Говорителят на руското президентство беше запитан […]