Продължителността на живота в Италия е спаднала заради COVID-19

NetNews

Продължителността на живота в Италия е спаднала вследствие на COVID-19, предаде Франс прес, като цитира информация на Италианския статистически институт, съобщи NOVA.

Средно за 2020 г. продължителността на живота в страната е спаднала с 1,2 години, като в някои от най-тежко засегнатите провинции намалението е с над 4 години. Дотогава в страната е имало тенденция към нарастване на продължителността на живота, се уточнява в изявлението на статистическия институт.

През 2020 г. очакваната продължителност на живота е била 79,7 години за мъжете и 84,4 години за жените. През 2019 г. тя е била 81 години за мъжете и 85,3 години за жените. Разликата е значителна в зависимост от региона. В северните Бергамо и Кремона мъжете са загубили съответно 4,3 и 4,5 години от очакваната продължителност на живота си, а жените – 3,2 и 2,9 години.

Най-малко е намаляла очакваната продължителност на живота в южната част на страната. Единственият регион, където продължителността на живота е останала без промяна, е Сиена, в централната част на страната. Пандемията отне живота на 129 515 души в Италия, от които половината в северните области, в които живее само 36 на сто от населението, припомня АФП.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Михаил Ходорковски: "Диалогът с Путин укрепва неговия режим"

Преди година бе отровен Алексей Навални. Как повлия това на политическия живот и на опозицията в Русия? М. Ходорковски: За щастие това събитие не се увенча с трагичен край: Алексей Навални е в затвора, но е жив. Въпреки това отравянето, естествено, бе още една стъпка по пътя на превръщането на […]