Прокуратурата вече не издирва Петьо Еврото зад граница, твърди Антикорупционният фонд

NetNews

Бившият ръководител на столичното следствие и основен персонаж от аферата „Осемте джуджета“ Петьо Петров – Еврото вече не се издирва по искане на българската прокуратура зад граница, съобщи Антикорупционният фонд (АКФ).

По информация на неправителствената организация това е станало след като образуваното неотдавна разследване срещу Петров за принуда и незаконни записи е било прехвърлено от Софийската районна прокуратура (СРП) в Софийската градска прокуратура (СГП). Там прокурор е взел решение за оттегляне на Европейската заповед за арест, издадена спрямо Еврото.

Свободна Европа отправи писмено запитване до държавното обвинение – дали това отговаря на истината, както и какви са били мотивите за това решение, ако то действително е било взето от СГП. Засега липсват отговори от пресцентъра на прокуратурата.

Петьо Петров стана обвиняем за принуда и незаконни записи и беше обявен за издирване в края на май, откогато е в неизвестност. Това съпвадна с интервю на бившата му съпруга Любена Павлова пред АКФ. В него тя разказа, че Еврото е ръководил корупционна схема за влияние над прокурори чрез подкупи, съдействие за кариерно израстване и заплахи с компромати.

Петров е основен персонаж в аферата „Осемте джуджета“, обект на едноименното разследване на АКФ през 2020 г. Тогава асансьорният производител Илия Златанов разказа пред АКФ, че е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”, включително чрез заплахи от Петьо Петров, Любена Павлова и бившия съсобственик на охранителната фирма “Делта гард” Димитър Спасов – Митко Каратиста.

Малко след публикуването на интервюто с Павлова в сряда, пред сградат на БТА беше арестуван бившият боксьор Кристиян Христов. Той е човекът, на когото Златанов твърди, че е прехвърлил свои дружествени дялове от групата си от фирми „Изамет“, защото е бил изнудван, че в противен случай синът му Явор Златанов няма да получи животоспасяващо лечение.

Малко след ареста на Христов СРП съобщи, че Петров вече е привлечен към наказателна отговорност за това, че „различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване“. В съобщението се посочваше още, че между 2018 г. и края на май тази година Петров е заподозрян в незаконно използване на „специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация“.

Случаят „Осемте джуджета“ беше обект на разследване в Софийската градска прокуратура, което се оказа, че е било тайно прекратено. Държавното обвинение не беше съобщавало никаква официална информация за своите действия от 2020 г. досега. След избухването на открития конфликт между вече бившия главен прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов обаче прокуратурата се активизира.

В края на май АКФ разпространи снимки на Петьо Еврото в компанията на Сарафов, който след това коментира, че е ходил много по-малко пъти в бившия ресторант „Осемте джуджета“, отколкото главният прокурор Иван Гешев. По думите му въпросните снимки са били направени от „частно външно наблюдение“ по разпореждане на Гешев, с когото Сарафов е трябвало да се срещне в ресторанта.

Това съвпадна с решението на Любена Павлова да проговори за тази афера публично за пръв път. Тя твърди, че основният „помощник“ на Петьо Еврото в незаконната му дейност е бил Сарафов, а тя никога не е виждала Гешев в бившия ресторант „Осемте джуджета“, ползван от Петров като офис.

Павлова твърди още, че не е виждала и не познава бившия следовател и депутат от ДПС Делян Пеевски. Въпреки че признава, че са били съседи в кв. „Бояна“ и въпреки че е публично известно, че Пеевски и Петров са били колеги в столичното следствие.

Твърденията на Павлова за Сарафов не попречиха на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да го избере за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор до избора на титулярен наследник на Гешев.

При този избор съдебните кадровици неглижираха и сигналите, подадени срещу Сарафов, които в момента са обект на новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мнозинството в колегията зае позиция, че те не могат да окажат негативно влияние върху преценката дали Сарафов да бъде избран, защото все още не са разследвани по същество.

Впоследствие новият временен главен прокурор разкри пред ВСС серия злоупотреби в прокуратурата, свързани с „Осемте джуджета“, които по думите му са били „заметени под колима“ от Гешев и екипа му. Сарафов разпореди проверка по случая на Софийската апелативна прокуратура.

От пресцентъра на държавното обвинение съобщиха пред Свободна Европа още в края на юли, че резултатите от проверката вече са готови и предстои да бъдат огласени скоро. До момента обаче това все още не се е случило. Затова отправихме до прокуратурата и въпрос каква е причината за това забавяне, но засега оттам няма отговор.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Актрисата Ашли Олсън тайно е родила първото си дете

Ашли Олсън и съпругът ѝ Луис Айснер са станали родители на момче, което се е появило на бял свят в началото на годината. По информация на сайта TMZ майката е решила раждането на бебето да не става публично достояние, затова и новината излиза в медиите месеци по-късно. <blockquote class=“twitter-tweet“><p lang=“en“ […]