Прокуратурата в Анкара започна разследване срещу турски депутат

NetNews

Анкарската прокуратура е започнала разследване спрямо депутат от турската опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) във връзка с негов пост в Туитър за избиването на арменци в Османската империя през Първата световна война, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Мустафа Сезгин Танръкулу ще бъде разследван на базата на член 301 от турския наказателен кодекс, отнасящ се до обида на турската държава, посочи прокуратурата.

„Преди 107 години, на 24 април 1915 г., стотици арменски интелектуалци бяха задържани в Истанбул и заточени в Чанкъръ, Аяш и Анкара; насилствено изчезнаха. Истинската справедливост не може да възтържествува, ако не се изправим пред тази дата, която е повратна точка на злото“, написа депутатът.

Официална Анкара отхвърля тезата за геноцид над арменците в Османската империя. Турция признава, че много арменци, живеещи в пределите на империята, са били убити при сблъсъци по време на Първата световна война, но оспорва данните за броя им и отрича убийствата да са били системно организирани и да представляват геноцид.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Петролът на ОПЕК отстъпи под 108 долара за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в петък се понижи с над 1 долар до 107,66 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си. Контрактите се котираха на ниво 108,81 долара в четвъртък. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се […]