Прокуратурата държи „на трупчета“ десетки разследвания, каза Демерджиев

NetNews

Прокуратурата държи “на трупчета” разследвания с висок обществен интерес, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред депутатите в парламента в четвъртък. По думите му става дума за близо 100 случая, предадени от органите на Министерството на вътрешните работи (МВР) на държавното обвинение, които след това “необичайно се бавят”.

Същото твърдение направи в понеделник и заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба.

“Най-честите причини делата да бъдат поставени “на трупчета” […] са две. Обикновено едната е политическо влияние върху съответното производство. Втората е сериозно влияние на лица от криминалния контингент“, каза Демерджиев.

По думите на министъра, цитирани от в. “Сега”, към момента има дела с висок обществен интерес, по които не се работи по необясними причини – поне 8 производства в полицията, 15 – в ГДБОП и поне 75 – в областните дирекции на МВР.

“Това са твърде много случаи. Тук не попадат тези на прекратявания със странни мотиви”, каза още министърът, без да посочи конкретни забавени разследвания.

Демерджиев каза още, че след встъпването си в длъжност през август е предал на министъра на правосъдието списък с 13 производства на ГДБОП и 23 производства на националната полиция, които според МВР се бавят от прокуратурата. Правосъдният министър е сезирал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, но той не е намерил нищо нередно.

“За мен е неприемливо, когато делото е изработено от полицията, прокуратурата да чака години, за да се произнесе с краен акт. Няма повод за такъв размисъл. Това е изкуствено забавяне, докато фокусът на общественото внимание се отклони”, каза Демерджиев.

Пълният списък на делата е по-правилно да се дебатира във вътрешната комисия на парламента, смята Демерджиев.

Според него един от начините този проблем да бъде преодолян е актовете на държавното обвинение, с които се завършва едно наказателно производство, да станат публични и публикувани в специален регистър, след заличаване на личните данни.

Повод за изслушването на Демерджиев е изнесената от главния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов информация за целенасочено забавяне на наказателни производства. Един от случаите, за който и двамата говореха, беше случаят “Барселонагейт”, по който испанските власти проверяват евентуална връзка на Бойко Борисов със схема за пране на пари.

Гешев обвини Сарафов, че е поискал от прокурора по разследването да го прекрати, а Сарафов каза, че Гешев че “извива ръцете на политиците” с дела като “Барселонагейт”, които държи “латентни”.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разговорите за промените в Конституцията зависели от кабинета

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg ПП-ДБ направиха заявка, че ще инициират широки разговори за промени в Конституцията, но все още не е ясно в какъв формат и кога ще се проведат те. „Контекстът на разговорите за конституционните промени зависи от това как ще бъде създаден кабинетът“, обясни Николай Денков. Според него, […]