Прокуратурата крие, че банкноти от спалнята на Борисов са се оказали истински, твърди Антикорупционният фонд

NetNews

Част от банкнотите от 500 евро, за които съществуват публични съмненията, че са били заснети заедно със златни кюлчета в нощното шкафче на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в спалнята му в правителствената резиденция в Бояна, действително съществуват. Това става ясно от официален отговор на германските власти, с който прокуратурата разполага, но досега не го е оповестявала публично.

Това съобщи в понеделник неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ), позовавайки се на постановление на трима обвинители от Софийската градска прокуратура, с което разполага. Свободна Европа отправи въпроси по темата до пресцентровете на държавното обвинение и ГЕРБ, но до публикуването на този текст не последваха отговори.

Първата серия от снимки с пачки с 500-еврови банкноти и златни кюлчета, за които се твърдеше, че са съхранявани в нощно шкафче на Борисов, излезе в български медии през лятото на 2020 г. Тя беше последвана от видеозапис от спалнята на Борисов, за който той обвини мистериозна „Мата Хари“. През ноември 2021 г. пък се появи втора порция снимки на същия обект – чекмеджето на нощното шкафче до леглото на бившия премиер.

През юли 2022 г. чешки европедепутат от Европейската народна партия, в която членува и ГЕРБ, съобщи, че е получил информация от българската прокуратура, че тези кадри са манипулирани. По-късно стана ясно, че тази информация нито е коректно представена, нито е нова, но беше огласена непосредствено преди излизането на поредните критични констатации от ЕК за състоянието на борбата с корупцията в България.

Миналата есен главният прокурор Иван Гешев каза по този повод пред „Капитал“, че от една от европейските банка, запитани от прокуратурата дали са издавали такива банкноти, е постъпил отговор, че посоченият сериен номер не съществува. Последва и изказване на самия Борисов пред бТВ, в което той цитира Гешев за това, че „френска банка и френски съдия-следовател“ са отговорили, че банкнота с такъв номер не е издавана от френска банка.

Сега Антикорупционният фонд публикува добавя неизвестни досега данни по случая, от които става ясно, че всъщност Софийскатта градска прокуратура е изпратила Европейска заповед за разследване до общо четири държави. Те са посочени в справка на БНБ, от която се разбира, че заснетите в спалнята на Борисов в банкноти би трябвало да са емитирани във Франция, Австрия, Германия и Испания.

Според тази информация в Германия са пуснати в обращение две банкноти, а в останалите три държави – по една. Германските власти потвърждават официално, че това отговаря на истината, докато френските им колеги отговорят, че банкнота с посочения сериен номер не съществува. От Австрия отказват да отговорят, а от Испания липсва реакция.

Всичко това е описано от постановление на обвинителите Боряна Бецова, Вихра Попхристова и Ивайло Петров от Софийската градска прокуратура (СГП), с което тримата образуват разследване по случая на 29 юли 2020 г. Досъдебното производство обаче не се занимава с произхода на предполагаемите парични значи и златни кюлчета, заснети на кадрите, а преследва употребата на технически записи за заблуда на съдебни органи, както и използването на специална техника без разрешение.

Именно тази формулировка става повод Австрия да откаже съдействие – описаните деяния не представляват престъпления според местното законодателство. Според АКФ става въпрос за „несъставомерни деяния, чиито потенциални извършители биха се явили единствено разпространителите и авторите на снимките и записа“.

„Ако разследването се водеше не по тези екзотични и изначално неприложими текстове, а за потенциално корупционно престъпление например, тогава проблем с изпълнението на Европейската заповед за разследване [в Австрия] не би имало“, смятат от неправителствената организация.

Оттам обръщат внимание и на факта, че първоначално по случаяна случаен принцип за наблюдаващ прокурор е избрана единствено Бецова, а след това към нея са добавени другите двама обвинители – командировани от други прокуратури на по-ниско ниво.

„Така се цели гарантиране на лоялност, тъй като прокурорите много лесно могат да бъдат върнати на местата, от които са командировани, а това би било свързано с трудности за тях – намаляване на възнаграждението и/или необходимост отново да се устройват извън София“, посочва АКФ.

Организацията добавя, че Гешев никога не е посочвал публично, че именно Франция е отговорила, че банкнота с подобен сериен номер не съществува. Което означава, че Борисов или е получил информация от разследването, или случайно е налучкал държавата, отговорила, че не е издавала такава банкнота.

От АКФ обобщават, че е макар и откъслечна тази нова информация за хода на разследването оставя впечатлението, че то е било използвано за „изчистване на имиджа на бившия премиер – след като публично се споделя само информация, която е в негов интерес, но не и такава, която би могла да се интерпретира в негова вреда“. Към момента въпросното досъдебно проиводство продължава да е в ход, но прокуратурата не е споделяла скоро подробности от него.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Над 33 000 „маркови“ шампоана задържаха митническите служители на "Лесово"

Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха 33 120 шампоана с лого на защитена световноизвестна търговска марка. Планираният маршрут на пратката е бил от Турция за Нидерландия.
контрабандни шампоани на митница Лесово, Ямболско