Проливни валежи и утре

NetNews

Оправдават се предупрежденията за проливни валежи в почти цялата страна. В близките часове температурите ще продължат да се понижават и освен в планинските райони, сняг се очаква да превали и на места в областите Кюстендил, Перник, област София, включително и в столицата, без да се образува трайна снежна покривка.

На Черни връх снежната покривка вече е 15 см, на Ботев -10. По-значителни са валежите все още в югозападната половина от страната, където първо заваля – 26 литра на кв. метър в Благоевград, следван от София, с нови 24.

И през следващото денонощие ще продължи да вали. Код жълто и код оранжево за значителни количества са в сила отново в почти цялата страна.

Минималните температури утре ще са от около 2° на места из високите полета на Западна България, където до сутринта дъждът ще се примесва със сняг, до 15° по Южното Черноморие. В широки граници ще бъдат и максималните температури утре, в интервала от 5° до 18°. Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от североизток.

Облачно и с валежи ще бъде времето и в планините, като границата между дъжд и сняг ще е на около 1500 метра, а в Западна България в сутрешните часове – дори по-ниско. Ще духа умерен източен, по най-високите части на Рила и Пирин – силен южен вятър. Температурите в курортите ще са от 2° на Алеко до 6° в Банско.

В по-голямата част от Европа също ще преобладава облачно време, на много места с валежи. С нахлуването на по-студен въздух от север-северозапад на Скандинавския полуостров и във Финландия дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. Балканският полуостров ще остане под влияние на бавно подвижен средиземноморски циклон, с център над Гърция. На много места валежите от дъжд ще са значителни, в Гърция – придружени и от гръмотевични бури.

И у нас, в събота валежите ще продължат, но постепенно ще отслабват, а в неделя ще вали на малко места в страната. Ще започне бавно повишение на максималните температури, но с очакваното през първите дни от новата седмица намаление на облачността, минималните ще се понижават.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Менян няма да играе поне 10 седмици

Милан днес подсили редиците си с Антонио Миранте на вратата, изненадвайки мнозина с това решение, тъй като бившият страж на Ювентус и Рома е на 38 години и бе освободен от „римските вълци“ през лятото. Но причината за това се крие зад факта, че човекът с титулярните ръкавици – Майк […]