Протести на засегнатите от COVID мерките се проведоха в Пловдив и Бургас

NetNews

Затварянето на търговските центрове, ресторантите и кафенетата изкара на протест представители на браншовете засегнати от мерките наложени заради COVID кризата, предаде БНТ.

В Пловдив и Бургас хора се събраха за да заявят, че се чувстват диксриминирани. Тези, които нямат право да работят в момента са притеснени и от загубите, които търпят заради локдауна. И настояват да получат разрешение да отворят обектите си за предстоящите празници.

Спонтанните протести на представителите на затворените бизнеси осветиха проблемите на наематели на магазини в търговските центрове, управители на ресторанти, кафенета, бармани и сервитьори.

Хората, които са без работа от 27 ноември смятат, че мерките ги превръщат в изкупителна жертва на COVID кризата и искат правилата да са еднакви за всички.

Очакват да им позволят да работят по празниците при спазване на правилата за дистанция, дезинфекция и дисциплина. Хората са категорични, че в COVID кризата е нарушено конституционното им право на работа. Само в един от търговските центрове на Пловдив при първото затваряне са фалирали около 30% от магазините, а сега се опасяват, че може да са повече.

Представители на блокираните бизнеси в Пловдив днес застанаха под прозорците на Общинската администрация. И заявиха, че имат нужда от подкрепа. Опитите за диалог с областния щаб за смекчаване на ограниченията ударили на камък.

Бармани и сервитьори също са в затруднение. Заведенията изпълняват само доставки до адрес.

Затварянето беше сложно и ще струва много и на бюджета според социалния министър Деница Сачева.

''Решението да затворим беше изключително трудно, защото то ще ни струва около 250 милиона лева допълнително'', заяви социалният министър Деница Сачева.

До края на годината продължава да действа мярката "Запази ме", а след 1 януари влиза в действие и програмата 75 на 0. Но търговци, бармани и сервитьори пресмятат, че времето им изтича. Защото спестените пари свършват.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бивш лекар на Марадона: Диего се самоуби!

Лекарят, който е лекувал Диего Марадона в продължение на три десетилетия, обяви, че смъртта на футболната легенда е форма на самоубийство, тъй като световният шампион от 1986 г. е бил уморен от живота. Според д-р Алфредо Кахе, който се е грижил за здравето на Марадона в периода 1977-2007 г., виновна […]