Протест в Брюксел подкрепи Асандж

NetNews

Стотици протестиращи излязоха на протест в Брюксел в подкрепа на Джулиан Асандж, съобщи БНТ, позовавайки се на информационна агенция Belga. Демонстрантите призоваха Великобритания да се откаже от решението си да екстрадира Асандж в САЩ, където той може да бъде осъден на 175 години затвор.

„Това, което се случва с Джулиан Асандж, е атака срещу свободата на пресата“, заяви Мари-Франс Депре от Комитета „Свободен Асанж“ в Белгия.

Асандж е издирван в САЩ за изтичане на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан. Американските власти го смятат за отговорен и за смъртта на информатори на въоръжените сили на САЩ.

„Искаме да окажем натиск върху Европейския съюз и европейските държави да предприемат действия в подкрепа на Джулиан Асандж“, каза Депре. Тя твърди, че ако президентът на САЩ Джо Байдън е искрен, когато казва, че иска да защитава свободата на печата, трябва да спре делото срещу Асанж.

„Ако журналисти като Джулиан Асандж изтъкват злоупотреби, на съд трябва да бъдат дадени злоупотребите, а не журналистите“, подчерта тя.

Преди дни съдът в Уестминстър, Лондон, издаде заповед за екстрадирането на основателя на „Уиклийкс“ в САЩ. Сега делото за екстрадирането на австралиеца ще бъде водено от британския вътрешен министър Прити Пател. Защитата на Асандж обаче все още има възможност да обжалва пред Върховния съд в Лондон, ако министърът реши да го екстрадира.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Украйна призова за директни преговори за Мариупол

Украинската страна призова отново за директни преговори с Русия за прекратяване на огъня в Мариупол, съобщи Олексий Арестович – сътрудник на президента Володимир Зеленски. „Поканихме руснаците на преговори край Азовстал. Призовахме ги да преговаряме за незабавно примирие.“ По думите на Арестович, освен за прекратяване на огъня, украинската страна ще настоява […]