Протест срещу избора на Сарафов, искат съдебна реформа

NetNews

С искане за съдебна реформа граждани се събраха пред Съдебната палата в София. Организатор е инициативата „Правосъдие за всеки“, рисъстват и депутати от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Събралите се смятат, че назначението на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор не е промяна, а подмяна.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков говори пред протестиращите.

„Истината е, че днес съм тук не като политик само, а и като гражданин, защото все повече осъзнавам, че гаранцията за промяна са хората, които застават зад нея“, посочи той.

Според него промяната на Гешев със Сарафов е разочарование, но именно вкарването в ПВУ на закона за разследване на главния прокурор е довело до премахването на Иван Гешев.

„За нас беше теоретично да се разследва главния прокурор, но за него това не беше теоретично. Това напрежение, което се случи предизвика трусовете от последния месец. Това разместване може да не е това, на което се надявахме, но заедно систематично променихме някой неща. Сарафов влиза, знаейки, че може да бъде разследван. Тези малки промени се случват“, каза Петков.

Той подчерта, че хората в правителството са там с кауза и са готови, ако линиите бъдат преминати, да подадат оставка. „Те няма да могат да използват нашата енергия, за да продължат съществуващата система“, категоричен е Петков.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ също се включи в протеста и посочи, че протести като този вече се правят 10-та поредна година.

„Изборът на Сарафов по никакъв начин не е някаква промяна, а потвърждава политиката, която се случва в последните години -ВСС инсталиран от определени политически олигархични кръгове да си избира следващия главен прокурор. Ние се противопоставяме на това и искаме да направим такива промени в Конституцията, които да не позволяват политически олигархични кръгове да си избират главен прокурор“, коментира той.

Преди седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно изпълняващ функциите на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че следващата седмица ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС) решението на прокурорската колегия на ВСС за избора на Борислав Сарафов като изпълняващ функциите на главен прокурор.

Вчера Пленумът на ВСС реши да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Решението беше подкрепено с гласовете на 12 от членовете на съвета, а четирима гласуваха „против“.

Източникwww.dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тази нощ "небето се отваря"

Звездите „слизат на земята“, омайват тревите и цветята и им придават лечебна магическа сила Празникът Еньовден се отбелязва винаги на 24 юни, когато църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител. Фолклорната традиция е свързана с деня на лятното слънцестоене, когато слънцето „трепти“ и „играе“ на изгрев и се отправя към […]