Проучване: Байдън е подобрил имиджа на САЩ в чужбина

NetNews

Избирането на президента Джо Байдън е подобрило имиджа на САЩ в чужбина, накърнен от президента Доналд Тръмп, но мнението за американската демокрация се е влошило, показа проучване, цитирано от Франс прес.

Байдън започва днес обиколка си в Европа, целяща да подсили трансатлантическите връзки, а според проучване на агенцията за изследване на общественото мнение Pew САЩ са си върнали позитивния имидж в някои части на света, предава БТА.

Според агенцията, чието проучване обхваща Канада и 15 страни от Европа, Азия и Тихоокеанския регион, 62 на сто от запитаните имат "положителна представа" за САЩ, срещу само 34 на сто в края на мандата на милиардера републиканец, поддръжник на изолационистка политика.

75 на сто от запитаните смятат, че Байдън ще направи правилния избор за световните дела, огромен скок спрямо 17 процента, изразили същото мнение за Доналд Тръмп миналата година. Освен това 77 на сто са смятали, че новият президент е квалифициран за поста, спрямо 16 на сто, изразили същото мнение за неговия предшественик.

Президентът от Демократическата партия, който е поддръжник на мултилатерализма, се ползва с особено одобрение за връщането на САЩ към СЗО (89 на сто одобрение) и Парижкото споразумение за климата (85 на сто). Въпреки това 67 на сто от запитаните смятат, че САЩ дават предимство на своите интереси пред тези на външнополитическите си партньори. Това е мнението дори на близки съюзници на Вашингтон, откакто Pew въведе този въпрос през 2002 г., подчертава агенцията.

Освен това 67 на сто от запитаните смятат САЩ за "доста или много надежден партньор".

57 на сто очакват отношенията между Вашингтон и съюзниците му да останат същите, а 39 на сто – да се подобрят.

Имиджът на американската демокрация обаче се е влошил след мандата на Тръмп, оспорваното от републиканците избиране на Байдън и нападението срещу Капитолия на 6 януари. 57 на сто смятат, че тя не е била добър модел за следване през последните години, а само 17 на сто я смятат за модел за управление.

В близо половината от страните запитаните на възраст под 30 години са по-склонни да смятат, че САЩ никога не са били добър модел за другите страни.

Изследването е било реализирано между март и май. В него са участвали 16 254 души от Австралия, Канада, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Нидерландия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван, Франция, Швеция, Южна Корея и Япония.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вера Ахундова: Пеевски не може да си купи дори билет за трамвай след санкциите

”В момента се оказва, че лицето Делян Пеевски не притежава никаква собственост в България, никаква фирма. Тази жалба ”Магнитски” нямаше да има никакви последствия, ако не беше вярно всичко, което сме описали. Доколкото разбирам почти нищо не е останало тук, дори самите сгради са продадени. Освен сградата на ”Юрий Гагарин” […]