Професор Костов: Всички над 40 години да се ваксинират срещу COVID-19!

NetNews

Съветвам всички над 40 години, особено над 50 години, да се ваксинират срещу COVID-19. Това заяви пред NOVA проф. Коста Костов, пулмолог в УМБАЛ "Св. Анна".

Аз ще се ваксинирам, защото съм убеден в безопасността на някои от ваксините. Имам едно условно „да” обаче за ваксинирането на по-младите контингенти, например тези под 40 г., защото те имат достатъчно силен имунитет, добра защита, а някои от тях тепърва ще създават семейства и ще раждат деца, каза още той.

Нека те да разчитат по-скоро на имунитета си и да вземат индивидуално решение с лекаря си, каза още той.

Mасовото тестване за COVID-19 е необходимо, за да имаме експертиза на епидемията. Към момента ние нямаме такава. Вижте какво правят страните, които имат невероятен успех с епидемията – те не се колебаят да тестват населението, заяви проф. Костов.

Той коментира и какво се случва, след като човек преболедува коронавируса. По думите му съществува пост-COVID синдром, който има два периода – "следостър" COVID-19, който трае повече от 3 седмици и продължителен COVID-19, който е повече от 12 седмици.

Изненадващо е, че от продължителен COVID страдат и хора, които са преминали леко през болестта, каза още Коста Костов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лекарство против грип спира напълно заразата с COVID-19 за 24 часа

Научни изследвания констатираха, че експериментално лекарство срещу грип е способно да спре напълно предаването на коронавируса за 24 часа, съобщи Europa Press. То се казва МК-4482/EIDD-2801, познато повече като „молнупиравир“, и то може да се включи ефективно в борбата срещу вируса и неговото разпространение до мащабната доставка на ваксините срещу […]