Профилът на желаещите ваксини у нас: Столичани висшисти над 40 г.

NetNews

1/5 от пълнолетните българи заявяват категорично намерение да се ваксинират срещу COVID-19. Това показват данните от националното представително изследване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 15-22 февруари 2021 г., по метода „лице в лице” сред 1005 пълнолетни лица в 90 населени места на страната. Проучването е реализирано със собствени средства.

Най-много желаещи да се ваксинират има сред хората на възраст над 40 г., сред висшистите и сред жителите на столицата.

Колебания относно имунизацията имат 42% от запитаните, а причините са различни:

-9% се колебаят главно заради здравословните си проблеми – алергии, автоимунни заболявания и др. Това твърдят по-често жени и хора на възраст над 60 години;

-14% се колебаят, защото не знаят доколко ефективни са ваксините и колко дълго ще могат да ги предпазват;

-19% твърдят, че се нуждаят от повече информация за възможните странични действия на ваксините върху здравето на хората и затова се колебаят как да постъпят.

Близо 30% от анкетираните посочват, че нямат намерение да се ваксинират. Тази позиция се споделя по-често от мъже, от хора на възраст между 18 и 40 години, от жители на малките градове и на селата у нас.

6% от интервюираните твърдят, че вече имат антитела и по тази причина не смятат за нужно да се ваксинират. 1,8% отговарят, че вече са се ваксинирали.

От социологическата агенция отбелязват спад в дела на категорично нежелаещите да си поставят ваксина – от 41% през октомври 2020г. на 29% през февруари 2021г. В същото време, колебаещите се дали да си поставят ваксини, са нарастнали с 14% – от 28% в края на октомври 2020г. на 42% през февруари 2021 г.

От „Екзакта Рисърч Груп“ правят заключение, че ако това е трайна тенденция, то успешността на масовата ваксинация у нас във все по-голяма степен ще зависи от качествата на разяснителната кампания.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ЧЕЗ: Обектът, довел до смъртта на момче, е бил свързан законосъобразно през 2011 г.

Към 2011 г. обектът, е бил свързан законосъобразно до електромера. Това казаха за БГНЕС от „ЧЕЗ Разпределение“, които днес не се явиха на изслушване в комисията по архитектура в Столичния общински съвет. От там оправдаха отсъствието си с това, че са предоставили подробно становище по казуса още на 17 февруари. […]