Проф. Александрова: Ваксината на AstraZeneca не е опасна за възрастните

NetNews

Не говорим за безопасността на ваксината на AstraZeneca, тъй като тя има добър профил на безопасност. Говорим за това колко е ефективна. Няма да има по-страшни странични ефекти при по-възрастните хора. Просто няма категорични данни каква точно защита може да осигури за тях.

Това заяви пред bTV вирусологът проф. Радостина Александрова.

Вчера у нас пристигна третият одобрен от ЕС препарат в борбата с COVID-19 – този на Оксфордския университет и AstraZeneca. Имунизацията с него започва още днес. Опасения обаче съществуват за прилагането на ваксината върху хора над 65-годишна възраст. Много държави решиха да забранят приложението върху тази възрастова група заради липсата на достатъчно данни при клиничните изпитания.

"Данните се актуализират непрекъснато, защото се включват все повече хора. Работи се много в посока всяка една ваксина да бъде максимално добре изследвана. Колкото повече наблюдения има, толкова повече статистически достоверни ще са данните", посочи проф. Александрова и допълни:

"Ваксините на Pfizer и Moderna са РНК ваксини, а тази на AstraZeneca е с аденовирус, обработен така че да е съвсем безопасен. Периодът на поставяне на двете дози е по дълъг – между 4 и 12 седмици. Върху четири клинични проучвания се базира решението. Това, което знаем, е, че ефективността е 59.5%. Хората, които са включени са на възраст между 18 и 55 годишна възраст".

От тук идва и причината много страни да се въздържат да я прилагат върху по-възрастни хора, посочи още проф. Александрова.

Тя не изключи възможността търсеният процент от 70% имуницирано население да се промени и за постигане на колективен имунитет срещу вируса да са нужни повече хора.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-голямата военна болница в света е при съседите (СНИМКИ)

Лицето на всеки град е неговата архитектура. Има много еднакви сгради, но има и такива, които нямат аналог в друг град и именно това привлича не само туристи, но и творци, които решават да заснемат филми на техния декор. Част от сградите, които ще представим тук са построени в средата […]