Проф. Ангелов: Ситуацията с COVID-19 в Смолян изглежда контролирана

NetNews

Ситуацията с COVID-19 в Смолян изглежда в момента контролирана. Това заяви в Смолян министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова тв.

„Лечебното заведение има 306 легла, от тях 154 са за COVID пациенти, а заетите към момента са 64, има 90 свободни легла. С тези легла ще могат да бъдат поети нуждите, ако се повиши натискът към лечебното заведение. Реанимационните легла са 9, като 7 от тях са заети. На ден около 7-8 човека преминават през лечебното заведение. И тук се наблюдава тенденцията на национално ниво – подмладяване на пациентите. Преди малко в спешен център беше приета жена на 44 години и тя ще бъде настанена директно в реанимация“, поясни проф. Ангелов.

Здравният министър уточни, че и в Смолян, както и в останалите лечебни заведения, се забелязва, че тези медици, които не са ваксинирани при първата фаза, сега позитивират PCR тест, с клинична картина на заболяването са и ще има лечение, което трябва да бъде проведено. В Смолян има такъв случай. „Ваксината е единствения вариант, който може да ни помогне в борбата с COVID-19“, заяви министър Ангелов.

Той подчерта, че към настоящия момент нямат притеснения за недостиг на легла на национално и локално ниво. „Там, където имаме повишен натиск, увеличаваме леглата. Вече сме изключително добре подготвени с всички необходими медикаменти и консумативи, лични предпазни средства и притеснения в тази посока нямаме. Над 50% са болните от COVID в интензивните отделения в страната като същевременно този процент намалява, тъй като разкриваме легла, но пациентите по абсолютна стойност се увеличават“, допълни министър Ангелов.

Той посочи, че всички случаи на млади пациенти му се докладват лично, за всички тях се извършват проверки, включително и за децата и родилките. „Такава проверка ще бъде направена и в болницата в Благоевград, за да бъдат изяснени всички факти около смъртта на тази родилка. Съболезнования на близките на жената, много неприятно е това, но заболяването протича жестоко“, добави министър Ангелов.

По отношение на ваксината на Janssen, той обясни, че на 15 април очакват по предварителни данни да има такава ваксина в ЕС и ние ще получим от нея. Когато дойде тя ще бъде разпространена в страната и приложена на хората. Министърът уточни, че няма проблеми с осигуряването на вторите дози на сега прилаганите ваксини в страната и след като приключи проверката в Пловдив, ваксинирането ще продължи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Приключи ремонтът на участък от Околовръстното на Пловдив

Завърши ремонтът на първите 2 км от Околовръстния път на Пловдив в отсечката между кръстовищата с "Кукленско шосе" и "Асеновградско шосе", написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук. Участъкът е с нова асфалтобетонова настилка, подобрено отводняване, хоризонтална маркировка, ограничителни системи и пътни знаци, допълва той. От февруари поетапно се обновяват общо […]