Проф. Богов: В четвъртък ще обявят нови противоепидемични мерки

NetNews

Очаква се в четвъртък да бъдат обявени нови мерки за борба с коронавируса, заяви в студиото на "Директно" директорът на "Александровска" болница проф. д-р Борис Богов. Най-вероятно новите мерки ще се отнасят за учениците от горните класове, над 12 години. Според него до 14 дни се очаква пика на третата вълна.

Проф. Богов допусна, че предстои подобен удар на този, който преживяхме през ноември. Той призова хората да спазват стриктно мерките, за да няма липса на специалисти и легла в болниците. Един от основните мотиви за спирането на плановите операции е освобождаването на ресурс от лекари.

Ако приемем, че 2019 г. е била нормална година, то през нея са извършени 9200 планови операции, или средно по 25 на ден. В сравнение с нея, през 2020 година операциите са с 30 процента по-малко, или около 16 на ден. Според проф. д-р Борис Богов, няма да бъдат връщани спешни пациенти, но тези, чието оперативно лечение позволява, ще трябва да бъдат отложени за неопределено време.

В "Александровска" болница са предвидени 265 легла за ковид пациенти, 35 от тях са за интензивни грижи. В момента там са настанени 112 пациенти, 7 от които са интубирани. "Имаме още какво да учим за коронавируса, но и много сме научили вече", заяви проф. Богов пред Bulgaria ON AIR.

Според него ваксините са огромно постижение на науката. Един от въпросите, на които предстои да бъде даден отговор е в какъв срок ще ни пазят те. Други съществени въпроси са: дали вирусът ще изчезне, дали щамовете ще мутират или ваксините ще се преборят с тях.

Като основна грешка на нашето обществото проф. Богов определи факта, че то се раздели. Най-вече по въпроса има ли такава зараза или не. Разнопосочните послания разделиха и попречиха на обществото, смята той. През пост ковид програмата, която е инициатива на "Александровска" болница, до момента са минали около 640 пациенти. Най-честите усложнения са сърдечно-съдови и неврологични, бъбречни проблеми, както и депресиите.

Това са здрави хора, преболедували Ковид-19. Часовете по програмата са запълнени до края на юли, каза проф. Богов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мерки! Камарата на представителите в САЩ гласува икономическия пакет на стойност $1,9 трилиона

Камарата на представителите в американския Конгрес се очаква днес да приеме средства за облекчаване на икономиката, пострадала по време пандемията от COVID-19. Мерките на стойност 1,9 трилиона долара предвиждат средства за ваксини, помощи за милиони безработни и плащания от 1400 долара за повечето американци. Приемането на плана от стимули, който […]