Проф. Витанов с черен сценарий: Иде втори пик и висока смъртност

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Ако се въведе сертификат за посетителите на обществени места, ще се укроти пандемията. Има 25% от хората, които чуват и се пазят, 25% смятат, че вирус няма и 50%, които започват да чуват. Нов локдаун не се задава, тъй като нарастването на случаите е плавно. Това заяви математикът от БАН и бившия НОЩ проф. Николай Витанов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Продължаваме ситуацията, в която София и Пловдив не са в най-рисковата зона. Това означава, че висим над пропастта, но не падаме. Искам да похваля хората на първа линия, които добре си вършат работата и ръстът е Плавен“, посочи той.

„Вторият пик на COVID-19 ще е през октомври месец. Той предстои. Ще го усетим съвсем скоро“, прогнозира проф. Витанов.

„Статистиката се базира на регистрираните случаи. Реалните случаи със симптоми са с 1/3 по-високи. За да разберем колко са хората, които са е срещнали с вируса, трябва да умножим цифрите по 4. Математикът изчисли, че нямаме колективен имунитет. По-лошото е, че ако ваксинираме с тези темпове, които са сега, колективен имунитет няма да имаме никога“, каза математикът от БАН.

„Децата и младежите до 19 г. са силно засегнати и трябва да е пазят. За тях не е безопасно“, предупреди проф. Витанов.

„Щом вълната се надига и смъртността ще расте“, смята той. Математикът прогнозира черен сценарий за следващите три седмици и половина, тъй като цифрите, които сега се изнасят са на база на заболеваемостта преди три седмици и половина.

„Вирусът става по-заразен, но силата на пораженията, които нанася са по-малки. Ще се справим с вируса тогава, когато има лекарства, които му влияят или го смажем с достатъчно ваксинации“, разкри още проф. Николай Витанов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Собственикът на "изпуснатото" от паяк Аudi е тип от кримиконтингента, нямал книжка от 6 месеца

Луксозно ауди, повредено от паяк на Общинска охрана в Пловдив, преди два дни влезе в новинарските емисии. Автомобилът бил спрян в кръстовището на улиците "Янко Сакъзов" и "Елиезер Калев". Тъй като колата била в зоната на кръстовището, от Общинска охрана предприели действия по рептрирането ѝ. При операцията обаче паякът "изпуснал" […]