Проф. Витанов: Чакат ни 3 трудни седмици, но вероятността за суперпожар намалява

NetNews

Математикът проф. Николай Витанов публикува кратка информация за оперативната обстановка за пандемията към днешна дата в профила си във Facebook.

1. На информационния портал може да видите картата за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.
Очакванията са следващата седмица тази карта доста да се промени. Към края на следващата седмица червеното се очаква да е доминиращо по картата, а зеленото да изчезне.

Но вие си знаете, съгласно моите прогнози, след като Омикрона достигне доминация, ни чакат 3 трудни седмици. Подгответе се психически, че по някое време тази карта ще стане изцяло червена. Въпросът е да не допуснем да стане виолетова. От нас зависи.

Още по темата

22 яну 2022 07:30

347

20 яну 2022 20:53

101

2. През следващата седмица ще стане ясно кой е прав: дали аз, който казва, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати, или тези, които казват, че ще бъдат достигнати. Моят аргумент го знаете и той е основан не на прости фитове на кривите, а на анализ на процесите зад числата: пожарът гори неравномерно и интензивно и това намалява вероятността за суперпожар (суперинтензивно горене на всичко едновременно).

3. Базовото репродуктивно число днес е 1.38. Виждате, че държи над 1.3, но не е много над 1.3. Това следва да ви наведе на мисълта, че суперпожар не е много вероятен – числото не гони 2 и нагоре.

4. Но ако Витанов е прав, че няма да има суперпожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната. Някои ме обвиняват в непоследователност, защото в момента работя за правителството. Помислете си малко: аз съм там заради вас. Ако беше останал стария план, сега всичко трябваше да е затворено и пред парламента щеше да има 100 000-ни митинги, че страната е затворена, а болниците са полупразни. Второ – при предната вълна не работех за правителството.

Помните ли как тогава всички викаха – локдаун, локдун веднага и само един – единствен от аналитиците каза: локдаун няма да има. Помните ли кой беше той? А имаше ли локдаун? Сега този същия е последователен. Казва ви: можем да избегнем локдауна с малко ваша помощ. Другите пак викат: локдаун, локдаун веднага. Аз ви казвам: от вас зависи дали ще изтървем възможността да ни се размине локдаунът. Може да ни се размине, но трябва да се пазим, да не се разболяваме и да не стигаме до болниците.

Това е. Желая здраве и успехи. Пазете се, бъдете здрави  и нека вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и суперпожара и тоталния локдаун.
 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

САЩ започва евакуация на посолството си в Киев

Снимка: БГНЕС Държавният департамент на САЩ разпореди евакуацията на семействата на служители на американското посолство в Украйна от 24 януари. Това изявление беше направено в Туитър в събота от журналиста на Fox News Лукас Томлинсън, който се позовава на неназовани американски служители. „Държавният департамент разпореди евакуацията на семействата на служители […]