Проф. Галунов: Изборите ще бъдат много критикувани, активността ще е ниска

NetNews

„Как ще гласуват хората под карантина – това е тежък проблем. Ако се окаже, че няма да могат да гласуват, това ще е против Конституцията. Има различни варианти, които могат да бъдат критикувани – гласуването по пощата, подвижна урна… Това ще даде картина на ниска избирателна активност“. Това каза пред БНР политологът и преподавател във Великотърновския университет проф. Тодор Галунов.

Той подчерта, че промени в Изборния закон не трябва да се правят една година преди вота.

„Каквото и да направим, ще бъде ад хок и ще бъде управлявано от пандемичната ситуация, и ще бъде атакувано от различни страни“.

„Президентът спокойно може да насрочи изборите за 23 май. Нямаме гаранция обаче, че тогава ситуацията ще е по-различна от 28 март“, допълни той.

Политологът подчерта, че въвеждането на процедурата по доставяне на машините за гласуване е закъсняла.

„Изборите ще минат по някакъв начин, но ще бъдат обаче много критикувани… Веднъж избран, новият парламент ще направи опит да създаде работещо правителство, за да не изправяме пред парламентарни избори отново. Не изключвам възможността нито за лява, нито за дясна коалиция. Всички партии сякаш акцентират върху това какво ще стане след изборите… По-добрият вариант е ясно правителство с политически ангажименти“.

Според проф. Галунов времето за по-радикална политическа промяна беше проиграно през летните месеци.

„Тези избори, ако са в края на март, ще дадат резултати, близки до прогнозите на социологическите проучвания“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Под 60% посещаемост в детските градини в София на 4 януари

Около 57% беше посещаемостта в детските градини на 4 януари 2021 г. – първият ден, когато на децата в детската градина и в началното училище бе позволено да учат присъствено. Това са около 25 хил. деца. Това заяви пред БНТ зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Родителите демонстрираха спокойствие. Следим внимателно […]