Проф. Гетов: Всеки седми пациент с коронавирус е дете

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Всеки седми пациент с Covid-19 е дете. Това коментира проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата, пред БНР.

Заложените параметри в плана на правителството за справяне с коронакризата са по-лесно измерими. Най-вече на ежедневна база ще имаме информация за интензивните легла. Планът е по-конкретен. Но не е проблемът в леглата, а в медицинския персонал. Проблем е, че Омикрон застъпи Делта вълната, че медицинският персонал е повече засегнат, защото по-дълго време е изложен на вирусно натоварване, обясни той.

Специалистът се обърна към хората, които твърдят, че от мерките и от зеления сертификат няма смисъл, да погледнат Австрия – при 10 млн. души население, починалите с Covid-19 са 13 000 от началото на пандемията, докато в България – с под 6,5 млн. души население, смъртните случаи са над 31 000.

„Би трябвало да се замислим дали ваксинацията не работят в името на общественото благо и съхраняването на нацията. Това е патриотично, нали?“, посочи проф. Гетов.

По думите му Европейската агенция по лекарствата призовава производителите на ваксини да започнат работа по създаване на версия 2 на ваксините, иРНК ваксините, които да са специфично създадени и за Делта, и за Омикрон. Може би в началото на април ще имаме следваща генерация ваксини, които ще покриват всички известни варианти на вируса засега, посочи той.

„Официалната информация, която Европейската агенция по лекарствата е разрешила, и е записана в продуктовата характеристика на ваксините е, че от шестия месец натам може да се прилага бустерна доза. В допълнение на тази информация компетентните органи – Съветът по ваксинопрофилактика излезе със становище, че бустерна доза може да се прилага след третия месец за иРНК ваксините и след втория месец за аденовирусната ваксина на Janssen. За ваксината на „Астра Зенека“ не е разрешено прилагането на бустерна доза. Освен това има данни и препоръки за т.нар. „хетероложно ваксиниране“… Бустерните дози се приемат по-леко. По-бурна реакция след бустерна доза означава, че към момента на поставяне човекът е имал защита и това е подсещане за неговата имунна система“, разясни специалистът.

На сайта на Европейската агенция по лекарствата има секция с обобщена информация от държави от Европейския съюз и от страни извън ЕС. В нея се съдържат данни за близо 1 млн. получени съобщения за нежелани реакции.

„На базата на тези съобщения продуктовата информация за ваксините се допълва и разширява всеки месец. Почти 30 пъти вече е допълвана информацията. Информацията я има и на български“.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Левски се раздели официално с Боби Цонев

Снимка: LAP.bg Левски се раздели с халфа Борислав Цонев, като договорът между клуба и футболиста бе прекратен по взаимно съгласие. Полузащитникът се присъедини към отбора през лятото на 2020 година, като записа 30 мача и 12 гола със „синята“ фланелка. Ръководството, спортно-техническият щаб, футболистите и служителите на Левски благодарят на […]