Проф. Димитров: ДДС облекченията да спрат

NetNews

БНБ прогнозира по-сериозно покачване на лихвите в следващите месеци.

„Българската банкова система след фалита на КТБ е в много добро състояние. Всяка банкова система има определени проблеми, ние влязохме в Банковия съюз, надзорът над банките е значителен. Самата икономика и финансова среда са нестабилни, но това не е криза в банковата система“, заяви бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров в студиото на „Денят ON AIR“.

Той уточни, че за финансовата стабилност допринася валутният борд. Експертът коментира и твърденията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че българска банка пере пари на руски олигарси: „Не вярвам това да е вярно. Ако има изпиране на пари, има институции, които се занимават с това, изисква се внимателна проверка, която не се прави публично, банковият бизнес е чувствителен. Публичното говорене не води до нищо добро“.

Бившият шеф на Сметната палата посочи, че проектобюджетът за 2023 е изготвен много професионално.

„Не вярвам, че са преувеличени нещата. Обективно има рискове, тези прогнози звучат стряскащо – в края на 2025 г. да имаме дълг от 69 млрд. и дефицит от 6,4%. Сериозен проблем е. Това ни отдалечава от Еврозоната, ние сме направили много стъпки, трябва да направим и последните. Там предимствата са неизмеримо повече от недостатъците“, каза гостът.

Пред Bulgaria ON AIR той даде пример за стъпките, които трябва да се предприемат: Ограничаване на разходите, без да се пипа данъчната система.

„Има много гласове за въвеждане на прогресивното данъчно облагане, категорично съм против. Пропорционалният данък е едно от сериозните икономически предимства на България. Разходите нарастват с обезпокоителни темпове, би трябвало да се види кои разходи са разумни, целесъобразни, може ли да се откажем  от определени разходи. Има сериозен растеж на социалните плащания. Трябва да се види дали може да бъде поносим при една разумна фискална политика“, призова проф. Валери Димитров.

Събеседникът беше категоричен – ДДС облекченията за бизнеса трябва да бъдат прекратени: „Има порочна идеология. Много хора смятат, че могат да забогатяват за сметка на държавния бюджет. Тази идея – да разчитаме на бюджета, за да станем по-богати, е лоша“.

Събеседникът посочи като лоша и идеята за данък „свръхпечалба“. Препоръча свиването на разходите да мине и през раздутата, по думите му, държавна администрация.

„Нужно е усъвършенстване на бизнес средата, повишаване на производителността, балансирани публични финанси. Трябва да се стремим не само към 3% дефицит, съвместим с Еврозоната, но и балансирани бюджети“, добави проф. Димитров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Задържаха голямо количество цигари на Летище Бургас

Снимка: Агенция „Митници“ Над 3000 кутии цигари в багаж на един пътник откриха митническите служители на митническия пункт на Летище Бургас, съобщиха от Агенция „Митници“. Тютюневите изделия е опитала да пренесе българска гражданка в 4 куфара. Жената е пътувала с полет до Лондон, Великобритания, като е преминала през „зелен коридор“, […]