Проф. д-р Марин Русев: Това е война на паметта

NetNews

„Това е война на паметта. Това е война, която е започната още от времето на Адам и неговите синове. Това е война, която е съществувала в умовете на местното население преди да се основе Израел. Винаги е била. Това е война, която в много голяма степен е катализирана от решението за създаване на Еврейска държава. Но не трябва да се забравя, че решението успоредно с това дава възможности за създаване на Палестинска държава”. Това коментира проф. д-р Марин Русев, специалист по политическа география, геополитика и сигурност в СУ „Св. Климент Охридски” пред Нова тв.

„Оказва се, че по-будните, по-активните са същност евреите и те са успели да се възползват от даденото право, докато противоречията вътре в ислямския свят са попречили това да стане за Палестина. И до голяма степен това е причината”, каза проф. д-р Русев.

Според него е възможно създаването на втора държава и съжителството на две отделни държави, но с много силната воля на световните сили, които обаче са разединени.

„Аз си го представям като възможност, съпроводена с много скъпо строителство на много високи стени между двете държави”, каза той.

На въпроса възможно ли е оттук насетне Израел да не воюва само с „Хамас”, а и с други страни, проф. Русев каза, че Израел има много по-голям потенциал да води тази война, отколкото арабските държави.

Според него арабските държави са разединени и се обединяват само когато има общ враг. Това обаче е само временно.

Според него потенциалът на Иран за логистична подкрепа не е толкова голям. „За мен това е едно продължение на опита от вече 20 години да се дестабилизира светът в интерес на това една страна да има възможността да докаже, да се върне, да рестартира своята възможност да действа безнаказано. Става въпрос за Русия”, каза проф. д-р Русев.

„Като се започне от Чечения, това са все опити не да се воюва територия, това са опити да се установява нов ред, който е ред на несправедливостта, ред на терора, ред на еднолично взетото решение за сметка на други народи и държа”, смята проф. д-р Русев.

„Какво става в Африка – непрекъснато люлеене, клатене на установения ред. Аз имам специално отношение към сегашния ред. Той наистина е несправедлив и аз не бих спорил с никого, че светът в който живеем е основан на несправедлив ред. Но виждаме какво става, когато някой се опитва да установи безпорядък в името на справедливостта”, коментира експертът.

„Справедливостта може да се гарантира само ако е „здрава шапката” на световната общност. Тази „шапка” очевидно вече не върши работа. ООН през последните 20 години изповядва много меки принципи. Вие си спомнете, че наказанието срещу Ирак в двете войни беше много тежко и то послужи да охлади страстите, да се правят незаконни действия. Но след това виждаме какво беше отношението към ИДИЛ, какво беше отношението вътрешния проблем на Чечения, която беше смазана”, коментира проф. Русев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Водещият представител на Русия по сигурността посети Азербайджан

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев се срещна с азербайджанския президент Илхам Алиев, съобщиха днес руски новинарски агенции, цитирани от Ройтерс, предаде БТА. „Обсъден бе широк набор от въпроси на руско-азербайджанското сътрудничество в различни области. Акцентът бе поставен върху теми, свързани с гарантирането и укрепването на международната […]