Проф. Иван Илчев: За съжаление елитът в Северна Македония е завършил в Белград

NetNews

”Какъв интерес има Северна Македония от развитие на икономически отношения с България? Почти никакъв. Ние на практика произвеждаме едни и същи продукти, ние реално сме конкуренти”.

Това каза проф. Иван Илчев на представянето на книгата си „Розата на Балканите. Кратка българска история за любопитни читатели“, предаде ”Фокус”. Той обясни, че в Северна Македония няма политически, икономически и културен елит, който да е завършил в България.

"Ние в момента говорим с хора, които 100 години са били обучавани по определен начин, 40 години от тези 100 са ги убеждавали, че единственият враг е България. Последните 70 години казват, че те са отделен народ, На практика това ми се струва почти невъзможно това да бъде променено. Няма значение до какви решения ще стигне Комисията, ако те не влязат в съзнанието на хората. А да влязат в съзнанието на хората, шансът е твърде малък. За съжаление в Северна Македония ние не разполагаме нито с политически, нито с икономически, нито с културен елит, който да е завършил в Бъгария и до голяма степен да е свързан България. По исторически причини 99 на сто от техният елит е завършил в Белград, Скопие , Загреб и т.н.", каза още той.

"Нещо друго, за което нашите хора не си дават сметка, като говорят за коридор номер 8. Трябва да се построи жп линията, но големи надежди не трябва да се влагат", обясни българският автор.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо жените предпочитат по-млади мъже?

Ако преди 10 години излизането с по-млад мъж беше някъде между тренд и табу, то днес вече е норма и не изненадва никого. Знаменитости като Кейт Мос, Приянка Чопра и Хайди Клум не виждат цифрите от ЕГН-то като бариера в любовта, така че защо ние да го правим? Жените имат […]