Проф. Кантарджиев: Руската ваксина е много добра

NetNews

"Руската ваксина срещу коронавирус е много добра, защото Русия има много добре развита вирусология", заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обаче уточни, че "нямаме партньорство, ваксината не е призната от европейската регулация". "Смятам, че руската ваксина е качествена и смятам, че ваксините и в Русия, и в Англия, и в Америка, и в Германия не ги правят идиоти, не говорят като нашите тук, които нищо не са направили", каза Кантарджиев. Не говорят срещу конкуренцията, защото е най-глупавото да говориш срещу конкуренцията. Както един наш учен, дето в БНТ обеща тук, на Нова година да имаме българска ваксина – заяви още той, без да назове името на учения, когто критикува. Проф. Тодор Кантарджиев е на мнение, че не е приемливо "да се фукаш и да казваш: хорските ваксини не са хубави, чакайте нашата, но я няма."

Унгария е единствената страна, членка на ЕС, която обяви, че внася руската ваксина срещу COVID-19 за ограничено време и без одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), за което от ЕК подчертаха, че Будапеща носи цялата отговорност. Унгария има право да прилага ваксина без европейско одобрение, но няма да може да я разпространява в останалите страни от ЕС.

Въпросът за поръчката на Унгария за ваксина срещу новия коронавирус от Русия и Китай трябва да се разглежда от гледна точка на общественото здраве, а не от политиката, коментира премиерът Виктор Орбан, цитиран от MTI и ТАСС. "Виждам ваксината не като политически проблем, а като здравен. Трябва да спасим животи. Ако някои ваксини се появят по-рано, Унгария трябва да ги поръча", категоричен е Орбан. Първите проби от руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V бяха доставени в Унгария за лабораторни изследвания на 19 ноември. Една от унгарските фармацевтични компании дори получи необходимата документация от Русия за организиране на производство на руска ваксина. Унгария е първата държава от ЕС, която не само получи руска ваксина за изследвания, а може да стане и първата държава от ЕС, където може да се организира производство на руска ваксина. Европейската комисия е двусмислена относно позицията на Унгария, ЕС е загрижен от възможността за унгарски опити и последваща употреба на руската ваксина.

Ефективността на руската ваксина "Спутник V" превишава 95 процента 42 дни след поставянето на първата инжекция, а цената на международния пазар ще е под 10 щатски долара за доза или 20 долара за необходимите две дози, съобщиха ТАСС и Ройтерс. "По този начин "Спутник V" ще бъде два и повече пъти по-евтина от чуждестранните ваксини на основа на технологията РНК с аналогични показатели за ефективност", заявиха от фонда. За руските граждани ваксинацията със "Спутник V" ще бъде безплатна. Употребата ѝ ще започне януари догодина. Ваксината "Спутник V" има лиофилизирана форма, която се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса по Целзий.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Масови нарушения в къщите за гости за 8 декември

В навечерието на студентския празник проверка показа нарушения на мерките срещу коронавируса, предава Нова ТВ. Стана ясно, че къщи за гости и хижи са готови да пренебрегнат забраната и не връщат големи групи, дори да са над позволените 15 човека. В Еленския балкан много от къщите за гости са празни. […]