Проф. Костов: Хората над 40 г. е добре да се ваксинират

NetNews

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу COVID-19. За младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна. Това каза пред БНР .

"От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/BioNTech и Оксфорд/AstraZeneca, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“, уточни той. И добави, че има ваксина, която професорът следи с интерес, но тя няма да достигне до България: "Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение. Използва се генно инженерство – биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея."

По думите му няма да успеем да победим напълно коронавируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. "Това няма да се случи скоро… Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято", даде прогнозата си той. Проф. Коста Костов подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти от ваксината, но:

"Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват. Немислимо е да се пускат в обращение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана…", каза той.

"Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор", смята професорът. "Ние не сме подготвени за превенция и контрол. Цялата епидемия показва, че всички политици в годините проспаха това време на подготовка. Една епидемия не се решава със санкции… Държавата няма достатъчно кадри за такава превенция. Ние, лекарите, даваме всичко от себе си. Но какво от това?! А какво даде държавата за нас? Само разрушение".

Според проф. Костов една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса, и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пулев успя да се предпази от коронавируса

Кубрат Пулев и всички от щаба му са с отрицателни тестове за коронаривус, направени на английска земя, съобщи промоутърът Еди Хърн. Кобрата вече е в Лондон за големия му мач срещу Антъни Джошуа в събота, 12 декември. "Ще бъде тежка битка. Очакваме силен Пулев, надявам се на експлозивност. Очакваме и […]