Проф. Момеков: Ваксината ще даде възможност бързо да се върнем към нормалния живот

NetNews

''Наслушах се на глупости за лекарствата. Вече преставам да се учудвам. Фармацевтичните компании нямат намерение да променят ничий геном. Опитваме се да скроим шапка на вируса. Хората са толкова залети с всякаква безумна информация, че задават безумни въпроси Това каза популярният фармацевт проф. Георги Момеков. Той бе гост в предаването ''Панорама'', което се излъчва по БНТ.

''Китайските учени качиха генома на SARS-CoV-2 вируса още през януари и учените имаха време да разработят ваксина. Конвенционалните ваксини още не са стигнали до фаза три. Имаме ваксини с матричната РНК и аденовирусните вектори, които не са напреднали с регистрацията“, поясни проф. Момеков.

''Нежелани реакции има при всички лекарства. Всеки нов медикамент има един черен триъгълник, което показва, че той е под мониториг. Наблюдението не свършва с регистрацията'', така той отговори на толкова коментирания въпрос дали може да има странични реакции след ваксинация.

''Малко ваксини са имали изпитания от 43 000 човека“, вметна фармацевтът.

''Работим с научни данни. Знаем, че между плацебо и реалната ваксина разликата е 95%. Никой не е очаквал това. Ваксинацията ще ни даде една много добра възможност бързо да се върнем към нормалния си живот'', категоричен е експертът в областта на фармацията.

''Умните хора ще повярват, че ваксината има ефект, а те ще трябва да убедят глупавите. Това е нашата роля като общество. Ние съумяхме за една година да създадем продукт, който помага срещу вируса'', заяви още проф. Георги Момеков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Двукратна световна шампионка направи еротична фотосесия за „Плейбой“

Двукратната световна шампионка по биатлон Габриела Коукалова направи еротична фотосесия за „Плейбой“ и издаде специален календар, подкрепящ хората с хранително разстройство. „Аз съм жена и искам да бъда красива. Отначало се учудих на поканата, но след това разбрах какъв е поводът. Целта е с този календар да се събере определена […]