Проф. Панов: Посягайки на академичната автономия, ще създадат само хаос (ВИДЕО)

NetNews

В бюджета за 2022 г. освен субсидията за ВУЗ-овете по Закона за висшите училище бяха предвидени 20 млн. лева дофинансиране. Те се отпускат при условие – то е университетите да приведат собствените си правилници за атестиране на преподавателите съгласно методика, която ще определи критериите и показателите за атестиране на университетските преподаватели. Това заяви в студиото на ФАКТИ проф. Веско Панов от ТУ-София.

„Първият проблем възниква в това, че с Бюджета се урежда въпроса за атестиране на преподавателите – въпрос, който е уреден със Закона за висшето образование. Там е казано, че академичната автономия, която е конституционен принцип, има три компонента: академични свободи, академично самоуправление, запазване на територията на университета от посегателства. Автономията се изразява в това, че на университетите е дадено право сами да определят в правилниците си атестирането на преподавателския състав. Сега искат да променят това.

Проблемът е и правен. Не може без упълномощаване от Закона за висшето образование да се създава от МС методика, която да бъде регламентирана в Закона за бюджета. Това противоречие тангира с принципа на правовата държава. В правовата държава това разместване на компетенциите на различните държавни органи и излизане извън тези граници е много сериозен въпрос.

Ние не сме срещу това да се регламентира от държавата атестирането, но нека стане прозрачно, на базата на обсъждане. Така обаче трудно може да се постигне консенсус и може да се създаде само хаос във висшето образование, посягайки на академичната автономия“, обясни той.

Проф. Панов коментира, че целите на МОН не са ясно формулирани и не са поставени на обсъждане в публичното пространство.

Целия разговор с проф. Панов гледайте във видеото:

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Световната банка: Цените ще останат високи до края на 2024 г.

Според доклад с перспективите за стоките за широко потребление на Световната банка, конфликтът между Русия и Украйна е нанесъл огромен удар върху пазара и е променил механизмите за световна търговия, производство и потребление, затова цените ще останат високи до края на 2024 г., предаде BG ON AIR. В доклада се […]