Проф. Пимпирев: Има много по-важни проблеми от COVID-19

NetNews

"Последиците от климатичните промени ще засегнат децата на нашите деца и за тях няма ваксина”, това каза полярният изследовател проф. Христо Пимпирев пред "Канал 3".

“Антарктида има ключова роля върху глобалния климат, климатичната система е една неразривно свързана система. Това, което става на ледения континент, влияе на цялата земя”, каза още той.

“Учените се занимават с въпроса дали ще оцелее човечеството през 22 век. Нивото на океаните се повишава. Ако не спре повишаването на температурите, морското ниво неизбежно ще се вдигне и крайбрежията ще бъдат залети от вода. Човечеството може да се изправи пред гибел”, предупреждава проф. Пимпирев.

“Има много по-важни проблеми от COVID-19. Три пъти повече хора умират от мръсния въздух отколкото от сегашния вирус”, убеден е ученият.

“Балканите са малка част от света, но има модели, които казват, че в Южна България ще е по-суха, почти пустинна. Черно море трудно ще вдигне нивото си, защото е затворено море. По-драстично може да повиши нивото си Средиземно море”, информира още той.

“Догодина ще празнуваме юбилей – 30-а година България на Антарктида”, информира още професорът.

“Мерките за заминаващите за Антарктида са много сериозни, ще има карантина от 14 дена. След това ще се качат на кораб, който ще ги закара на базата на белия континент. Но дори и да бъде занесен там COVID-19, той бързо ще умре”, категоричен е професорът по повод предстоящата експедиция.

“Първата група, която ще замине на експедицията, са шестима логистици, механик, електроинженер, компютърен специалист. Аз няма да пътувам, за да дам възможност на по-млади колеги с по-важна дейност да заминат. А иначе ще бъда постоянно във връзка с колегите. На по-късен етап могат да заминат и няколко учени”, заключи проф. Христо Пимпирев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

4 клуба в Англия искат наш нападател

Нападателят Преслав Боруков, който набързо се превърна в голямата звезда на Етър, ще се завърне в Англия. Към 20-годишния талант, който доскоро беше част от Шефилд Уензди, има интерес от 4 клуба от Острова. Договорът на играча с Етър е до края на сезона, но нападателят със сигурност ще напусне […]