Проф. Попов: Путин разклати устойчивостта на Вишеградската четворка

NetNews

„Ставаме свидетели на известно разглобяване на една от най-устойчивите регионални групи в Европа – Вишеградската четворка, заради войната на Владимир Путин в Украйна. От 1991 година насам Полша, Унгария, Чехия и Словакия показваха, че е възможна консолидация на национални интереси и да се открие регионален интерес, благодарение на който се улесняват националните сценарии на всяка една от тези страни“.

Този коментар направи пред БНР проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика и бивш посланик на България в Прага. И посочи, че след спечелване на изборите в Унгария Виктор Орбан е демонстрирал, че националният интерес е над съюзния европейски и над Вишеградския регионален интерес.

„Тези геополитически разногласия са много съществени и трудно ще се възстанови предишното сътрудничество“.

В предаването „Събота 150“ проф. Попов подчерта, че евроскептиците губят на европейско ниво след подема по времето на Доналд Тръмп начело на САЩ.

„Европа показа друго лице. Но има спад на консервативните партии… Има голямо разбутване и друго съотношение либерализъм – консерватизъм, национален егоизъм – общоевропейски тип политики. Европа е изправена пред предизвикателството на войната и то е ключовият фактор за това как Европа ще се позиционира за следващите няколко години“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Няколко ракети са ударили Одеса, каза говорител на областната администрация

Няколко ракети са ударили днес украинския пристанищен град Одеса, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление по телевизията на говорителя на областната администрация Сергий Братчук. По-рано днес бе съобщено, че четири ракети са поразили цели в Одеска област. Братчук каза, че засега няма подробности за новите ракетни удари и фактите тепърва се установяват. […]