Проф. Светлана Шаренкова: Защо НАТО ни връща в миналото?

NetNews

Коментар на проф. Светлана Шаренкова за "Епицентър"

За да оправдае съществуването си, през последните дни НАТО постига връх в антируското говорене и провокации, като иска нови военни бази на Изток и обявява Руската федерация за основен враг до 2030 г.!? В същото време „ястребите” от ЕС молят Атлантическия алианс да се активизира срещу Русия и Китай!?

През последните 30 години България бавно, но системно се превръща в прифронтова държава на южния фланг на НАТО.

И въпреки оправданията на Борисов и министър Захариева, на всички е ясно, че заради външната политика от типа „каквото каже началството“, водена от правителствата на ГЕРБ, един ден ще се събудим с чужди военни бази на българска територия.

На послушковците, които в момента управляват страната, ще напомним, че от Освобождението насам чужди военни бази в България никога не е имало. Нито, когато София е била съюзник на Хитлер и Мусолини, част от „оста Рим-Берлин-Токио”, нито по-време на участието ни във Варшавския военен договор и Съветския блок. Макар и широко известен, ще напомним факта, че дори немецът цар Борис отказа да изпрати български войници на Източния фронт и спазваше принципа „Винаги с Германия, но никога срещу Русия”. А причините за това са ясни на всеки нормален българин – многовековните отношения, които ни свързват с русите – православна вяра, азбука, цивилизационен модел, Освобождението, помощта за модернизацията и индустриализацията, многобройните човешки контакти. И затова българите искат дружба и сътрудничество, а не конфликти с Москва!

Изборът на яркия представител на „дълбоката“ държава 78- годишният Джо Байдън, който макар и доста изхабен от половин вековна работа в Сената и Белия дом, сякаш даде нови сили на всички русофоби да възобновят абсурдното си и конфронтационно говорене. Това е връщането към проекти от типа на „Три морета”, които под благовидните икономически мотиви, всъщност отново разделят обединена Европа, създават противопоставяне, напрежение, провокират конфликти и възраждат реториката от Студената война. Извиват ръцете на националните правителства, въпреки волята на народите и националните им интереси, за да ги вкарат в техните геополитически интриги и лични финансови игри!

А проблемите на многополюсния свят днес са коренно различни. Показаха го масовите бежански вълни към Европа и ислямският тероризъм, от които не са имунизирани нито САЩ, нито най-развитите европейски държави, нито Русия или Китай. А терорът няма да се преодолее с военни бази, или с принципа „всеки да се спасява поединично”, а с координацията и равноправното сътрудничество между Вашингтон, Брюксел, Берлин, Париж, Москва, Пекин. Колко ли мирни граждани трябва да загинат от терористични актове, за да разберат натовските чугунени глави, че работещо е партньорството, а не противопоставянето.

Другото предизвикателство, което буквално блокира съвременния свят, е свързано с COVID-19. И него ли ще борим с военни бази, F-16 и ядрени бомби? Вирусът не подбира жертвите си по националност, раса, политически и верски убеждения, не ги дели на бедни и богати.

Къде е България в тази турбулентна реалност!?

Ние нямаме място сред русофобските фронтови държави и националноотговорните партии са длъжни да се обединят около тази позиция, да не позволяват територията на суверенна България да бъде използвана за чужди интереси.

Да завършим стратегическите енергийни проекти, които днес освен всичко друго, са и спасителна антикризисна икономическа мярка за десетки хиляди българи. Идват избори и най-сетне трябва да изберем държавници и родолюбци, а не послушни слуги и мижитурки!

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шофьор загина в Смолянско, падайки в пропаст

Мъж е загинал, след като е паднал с лек автомобол в пропаст край коритото на река Черна в района на Смолян, съобщиха от МВР. Около 9.50 часа тази сутрин в полицията е постъпил сигнал за пътен инцидент на около 10-12 км край Смолян в посока село Мугла. Според първоначалните данни […]