Проф. Сербезова: Прокуратурата ползва извадени от контекста части от мои изречения

NetNews

Следващата пандемия да бъде пандемия от емпатия – това пожелание отправи пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. В предаването „Политически НЕкоректно“ тя коментира започналата ваксинация срещу коронавирусната инфекция.

Това е действително съкратена процедура, която се прилага в случаи, когато е от изключителна важност факторът време, тоест колкото по-бързо се справим, толкова повече животи ще бъдат спасени, отбеляза Сербезова относно бързо разработените ваксини срещу коронавируса, някои от които вече се прилагат. От самото начало регулаторът беше с фармацевтичните компании, които разработваха ваксините, за да им дава научни консултации – за дизайна на клиничните изпитвания, какви крайни точки да заложат, колко хора да бъдат включени и в момента, в който „наръч“ от документация ставаше готов, те го подаваха, което в останалите случаи не е точно така, поясни Асена Сербезова.

За всеки лекарствен продукт съществува риск. Има крехко съотношение полза – риск, но при приема на всеки лекарствен продукт има рискове, заяви тя, запитана за възможните рискове при ваксините за COVID-19. Ако искаме да повишим ваксиналното покритие, трябва да направим кампания, базирана на обективна информация в достъпен вид, подчерта проф. Сербезова. Фармацевтичният съюз е заявил пред председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов готовността си да се включи в разяснителната кампания за ваксините, съобщи тя.

Относно преведената на български език информация от листовката за ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“. Асена Сербезова посъветва всеки да прочете предупрежденията и ако попада в някоя от тези групи (което не означава абсолютно противопоказание), внимателно да обсъди със своя лекар ползите и рисковете от поставянето на ваксината. „Пред мен не стои като въпрос дали да се ваксинирам, а с какъв продукт“, каза проф. Сербезова.

„С информацията за починали, за такива в тежко състояние, която се повтаря по няколко пъти на ден, има изследвания на американската асоциация на психолозите, че в зависимост от личностните характеристики на човека може да се усилят симптомите от негативните новини – симптоми на реално заболяване от 2 до 100 пъти. И ако хората са по-чувствителни към темата COVID-19 и притежават определени личностни характеристики, ако скалата за оценка на стреса е от 0 до 100, прием бързо в болница с диагноза COVID-19 за човек, който вярва, че това е смъртоносно заболяване, оценката на психолозите е над 150 точки. Представете си какъв стрес е това“, коментира още председателят на Българския фармацевтичен съюз. На този фон по думите ѝ е още по-трудно хората да се справят с високоспециализирана медицинска информация, каквато е тази за ваксините.

Въпреки неоспоримите факти и обстоятелства, че това не е фалшива тревога, всъщност ще има дело, прокуратурата внесе обвинителен акт, като го „прецизира“, уточни Асена Сербезова по повод обвинението за всяване на паника, което прокуратурата ѝ отправи, след като през пролетта тя предупреди в интервюта по БНР и БНТ, че е възможен недостиг на медикаменти в аптечната мрежа заради коронавируса. Сербезова посочи, че прокуратурата използва извадени от контекста части от нейни изречения. „Няма значение кой кого поръчва. Важното е, че институциите могат да се използват в подобен аспект“, изтъкна Сербезова. Тя пожелава на всички „здраве, късмет, една по-спокойна, по-успешна година, да преминем заедно през тези трудни времена“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хиляди домакинства във Франция останаха без ток

Повече от 12 500 домакинства в Северозападна Франция останаха без електричество заради урагана Белла, се казва в съобщение на енергийния оператор Енедис, предаде БНТ. Преминавайки през територията на Франция миналата нощ, Белла причини инциденти и изключване на електрозахранването. По данни на оператора, в Бретан без ток са останали 6 600 […]