Проф. Трайков за COVID-19: Тази гадост се предава много лесно

NetNews

Всяко едно лекарство преди да се появи на пазара минава през две основни оценки – позитивни ефекти и оценка на риска. Това заяви в предаването „Лице в лице“ неврологът акад. проф. Лъчезар Трайков, който е ректор на Медицинския университет-София.

"Всяка една молекула, която влиза в организма има ранни и късни ефекти. Ние сме под огромен стрес. Всички чакат с огромно нетърпение и надежда появата на лекарство срещу COVID-19. Ако не се появи лечението, ние ще сме изправени пред ситуацията, в която живеехме през пролетта", допълни той.

"Не искам да сатанизирме тази болест. Натрупваме опит", посочи той.

Акад. проф. Трайков изключи версията, че лекарствата, използвани срещу COVID-19, задоволяват комерсиална цел. "Моралът ми не го допуска. Може да се окаже, че тази ваксина спасява наистина. Имам много приятели, които са крайно критични, но чакат ваксината. Самото изработване на ваксина не е голяма философия. Създава се, изпробва се. Новата молекула се гледа през лупа. Това, че е бързо създадена кара самите изследователи да са по-прецизни. Всяка компания носи отговорността си", обясни той.

"Ние знаем кои са мерките, които спират разпространението на COVID-19. Те са простички, не ни харесват. Но тази гадост се предава много лесно. Мерките са сигурни. Много е трудно. Дори аз живея с усещане на неувереност. Когато ти кажат, че си COVID положителен, няма как да не се притесниш. Притеснително е, че расте броят на жертвите. Аз като лекар съм готов да направя всичко, за да не умират хора. Ако в резултат на мерките смъртността падне, аз ще съм доволен. От едната страна са лекарите, в чиято преценка аз не се съмнявам, от другата са управниците, които преценяват дали ще издържи държавата", каза още акад. проф. Лъчезар Трайков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Още един футболист на Левски е с коронавирус

Още един футболист на Левски е с положителен тест за коронавирус. Това разкриха от клуба. "Днес, 20 ноември футболист от представителния отбор на „ПФК Левски“ премина извънреден PCR тест за COVID-19. Резултатът от изследването е положителен и той е поставен под карантина", написаха "сините". По-рано днес дербито между ЦСКА и […]