Проф. Христова: Сега е моментът да затегнем мерките

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„Категорично сега е моментът да се затегната мерките срещу коронавируса. В министерството на здравеопазването текат непрекъснато такива съвещания с експерти и предложения за мерки, които ще бъдат разгледани, обобщени и препоръчани“, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред бТВ.

По думите ѝ най-важно сега е да се ограничат събиранията на много хора и на такива събития да се допускат само хора със „зелени сертификати“, специално внимание и акцент трябва да има върху училищата и университетите, като там „мерките трябва да са задължителни, а не препоръчителни“.

„Мерките са добри, но трябва да се затегне контрола върху изпълнението им“, коментира проф. Христова.

Можем да боледуваме паралелно от грип и коронавирус, установени са такива случаи още в Китай. Другото, което разбрахме е, че грипният вирус помага на рецепторите на COVID-19 и им помага на входната врата на организма ни. Всеки вирус се стреми да потисне имунната система на приемника, два вируса се справят по-добре, каза вирусологът проф. Радостина Александрова.

Понеже много хора казват, че COVID-19 не е нещо особено, но заради мерките миналата година имаше драстично намаление на грипа, но не и на случаите на коронавирус", коментира проф. Александрова. Проф. Христова отбеляза, че случаите на коронавирус са намалели 180 пъти миналата година заради мерките срещу COVID-19, но проф. Александрова.

Двете са категорични, че ваксините са безопасни за бременните жени и поставянето им е препоръчително, за да се избегнат тежките случаи на преболедуване. Проф. Александорва отбеляза, че в проучване от Великобритания при първият вариант на коронавируса тежките случаи при бременните са били 24%, с появата на британския вариант те се увеличават на 36%, а при заразените с вариант "Делта" са 48%.

Ако не се увеличи процентът на ваксинираните у нас, рискуваме да се потънем в изолация и да не можем да пътуваме, а и никой да не иска да идва в нашата страна, прогнозира проф. Христова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отстраняват аварии в 9 ямболски села

Екипи на ВиК-Ямбол ще работят днес по отстраняване на аварии в 9 населени места в региона. Възможно е временно прекъсване на водоснабдяването в следните села: За община „Тунджа“: – с. Стара река, с. Дряново, с. Бояджик. За община Елхово: – с. Мелница, с. Чернозем, с. Раздел. Община Стралджа: – с. […]