Психолог: Шопинг зависимостта е плод на несигурност

NetNews

Пазаруването става зависимост, когато започне да заема все по-голяма част от ежедневието на човека. Това, което преди му е доставяло удоволствие, вече не може да му доставя такова и започва да търси в пазаруването заместител – обикаляне по физически магазини, сърфиране в интернет, проучване на потребителските навици на известни личности и какво притежават. Това каза психологът Рени Тренчева, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Модата и свързаната с нея реклама често представляват масова манипулация, която лансира определен тип тенденция на мислене. Подтиква човека да следва определен статус. В рекламата се представя това, че ако закупиш конкретна стока, ще си разрешиш проблемите, ще можеш да направиш нещата, които до сега не си могъл и ще бъдеш част от такъв социален кръг, какъвто искаш да достигнеш, каза Тренчева.

„Самото пазаруване носи положителна емоция, но всичко е въпрос на мярка. Няма нищо лошо в това да си купиш нещо ново и хубаво. Проблем се получава тогава, когато човек започне да пазарува без да има необходимост от определена вещ или услуга“, каза гостът.

Когато пазаруваш, получаваш адреналин и да имаш нужда от още, каза събеседничката. „Кризата настъпва тогава, когато се достигне до тежко финансово състояние, разрушават се отношенията с близките, започва криене на сумите, които се харчат, криене на покупките. При лейбъл манията например, това са много скъпи стоки, за които се теглят и кредити“.

„Най-уязвими са хората, при които има липса на внимание и то от ранна възраст. Липсите могат да бъдат и от социалната сфера, неудовлетвореност в работата, ниска самооценка и т.н. Чувството за самота и невъзможността да се впишат в определена среда е причината да се чувстват неудовлетворени и да търсят по-лесен и достъпен начин, за да задоволят емоционалните си нужди. Когато човек е уязвим, е склонен да направи всичко нужно, за да запълни празнотата в себе си, но тя става все по-голяма, ако не се опитаме да разрешим актуалния проблем“.

Трябва да отчитаме дали нещата, които пазаруваме, са ни необходими или сме се отдали на безразборно и безцелно пазаруване, предупреди психологът. По думите ѝ по време на пазаруването се изпада в еуфорично състояние, а след това могат да се появят депресивни настроения, в които си обещаваме, че повече няма да го правим, докато не усетим отново импулс за пазаруване.  

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Трагедия във Велико Търново: Свлачище повлече улица и автомобили

След седмици валежи старо свлачище в центъра на Велико Търново се активизира тази нощ. Мъж, който живее в района, успял да изтегли паркиран на улицата автомобил. „Колата я издърпах аз… Свлачището е от години, тя общината знаеше де, даже проекти имаше… то са две стари къщи, те са се срутили […]