Путин вижда политически и икономически възход във войната на Израел с „Хамас“

NetNews

Руският президент Владимир Путин изчака три дни, преди да коментира клането на израелци от Хамас, което се случи на 71-ия му рожден ден. Когато го направи, той обвини САЩ, а не Хамас, цитирана от Ройтерс.

„Мисля, че мнозина ще се съгласят с мен, че това е ясен пример за провалената политика в Близкия изток на САЩ, които се опитаха да монополизират процеса на уреждане“, каза Путин на иракския премиер.

Изминаха още шест дни, преди Путин да разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да поднесе съболезнованията си за избиването на около 1200 израелци. Десет дни след това Русия заяви, че делегация на „Хамас“ е в Москва за преговори.

Путин, казват руски и западни политически експерти, се опитва да използва войната на Израел срещу „Хамас“ като възможност да ескалира това, което той определи като екзистенциална битка със Запада за нов световен ред, който да сложи край на господството на САЩ в полза на многостранна система, която според него вече се оформя.

„Русия разбира, че САЩ и ЕС напълно подкрепиха Израел, но САЩ и ЕС сега са въплъщение на злото и не могат да бъдат прави по никакъв начин“, пише в блога си Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл, обяснявайки необходимостта на Путин да се разграничи.

„Следователно Русия няма да бъде в един лагер със САЩ и ЕС. Основният съюзник на Израел е САЩ, основният враг на Русия в момента. А съюзник на „Хамас“ е Иран, съюзник на Русия“.

Москва се радва на все по-близки отношения с Техеран, който подкрепя „Хамас“ и когото Вашингтон обвини, че снабдява Москва с дронове за Украйна, която е заключена в жестока война на изтощение с Русия.

Хана Ноте, базиран в Берлин руски експерт по външна политика, заяви пред Центъра за евразия „Карнеги Русия“, че смята, че Москва се е отказала от по-ранната си, по-балансирана позиция за Близкия изток и е възприела „доста явна пропалестинска позиция“.

„Правейки всичко това, Русия разбира много добре, че се присъединява към избирателните райони в Близкия изток и дори извън него – в Глобалния юг, в техните възгледи по палестинския въпрос, където палестинската кауза продължава да резонира“, каза тя.

Именно тези избирателни райони, които Путин се стреми да спечели в стремежа си към нов световен ред, биха разводнили влиянието на САЩ.

„Най-важният начин, по който Русия ще се възползва от тази криза в Газа, е като спечели точки в съда на глобалното обществено мнение“, каза Ноте.

„Двойни стандарти“

Руските политици подчертано контрастираха това, което според тях е картбланшът, който Вашингтон е дал на Израел да бомбардира Газа, на наказателния отговор на Вашингтон на собствената война на Русия в Украйна, където твърди, че не е насочена умишлено към цивилни, въпреки че хиляди цивилни са били убити.

Сенаторът Алексей Пушков заяви, че Западът е попаднал в капан, създаден от самия него, като е разкрил собствените си двойни стандарти за това как се отнася към различните страни в зависимост от собствените си политически предпочитания.

„Недвусмислената подкрепа на САЩ и Запада за действията на Израел нанесе мощен удар върху западната външна политика в очите на арабския свят и целия глобален юг“, пише Пушков в Telegram.

Русия също така вижда кризата като шанс за Москва да се опита да увеличи влиянието си в Близкия изток, като се представи като потенциален миротворец с връзки с всички страни, каза бившият съветник на Кремъл Марков.

Москва предложи да бъде домакин на регионална среща на външните министри, а Путин заяви, че Русия е в добра позиция да помогне.

„Имаме много стабилни, делови отношения с Израел, имаме приятелски отношения с Палестина от десетилетия, нашите приятели знаят това. И Русия, по мое мнение, също може да даде своя принос, свой собствен принос в процеса на уреждане“, каза Путин пред арабски телевизионен канал през октомври.

Има и потенциални икономически ползи, каза Марков, както и допълнителен бонус от изтеглянето на западни финансови и военни ресурси от Украйна.

„Русия печели от повишаването на цената на петрола, което ще бъде резултат от тази война“, каза Марков. „(И) Русия печели от всеки конфликт, за който САЩ и ЕС трябва да отделят ресурси, защото намалява ресурсите за антируския режим в Украйна“.

Алекс Габуев, директор на Центъра за Евразия „Карнеги Русия“, заяви, че според него Москва е наклонила политиката си в Близкия изток заради войната в Украйна.

„Моето обяснение е, че това е така, защото войната се превръща в организационен принцип на руската външна политика и (заради) връзките с Иран, което поставя военните материали на масата. Централното руско военно усилие е по-важно, отколкото, например, отношенията с Израел.

Влошаване на връзките

Връзките на Русия с Израел, традиционно близки и прагматични, пострадаха.

Приемането от Москва на делегация на „Хамас“ по-малко от две седмици след клането на 7 октомври разгневи Израел, което го накара да извика руския посланик Анатолий Викторов за изпращане на „послание, легитимиращо тероризма“.

Недоволството беше взаимно; Александър Бен Цви, посланикът на Израел, е бил викан за разговори с руското външно министерство поне два пъти и пратениците на двете страни в ООН си размениха остри думи, след като представителят на Москва постави под въпрос обхвата на правото на Израел да се защитава.

Михаил Богданов, един от заместник-министрите на външните работи на Русия, заяви, че Ерусалим е спрял редовно да предупреждава Москва за въздушни удари срещу руския съюзник Сирия предварително.

Когато оттогава отстранен израелски младши министър изглежда изрази откритост към идеята Израел да извърши ядрен удар срещу Газа, Русия заяви, че забележките повдигат „огромен брой въпроси“ и попита дали това е равносилно на официално признание от Израел, че има ядрени оръжия.

Амир Вайтман, председател на либертарианската група в партията на Нетаняху „Ликуд“, заяви, че Израел един ден ще накаже Москва за нейната позиция.

„Ще приключим тази война (с Хамас) … След това Русия ще плати цената“, каза Вайтман в бурно интервю през октомври за руската държавна телевизия RT.

„Русия подкрепя враговете на Израел. След това не забравяме какво правите. Ще дойдем, ще направим така, че Украйна да спечели“, каза той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Американски танкери са санкционирани, защото са превозвали руски петрол до Индия

Три петролни танкера, наскоро санкционирани от Вашингтон, редовно са превозвали руски суров петрол „Сокол“ в Индия през последните месеци, показват данни за проследяване на кораби от LSEG и Kpler, цитирана от Ройтерс. В четвъртък САЩ наложиха санкции на морски компании и плавателни съдове за транспортиране на руски петрол, продаван над […]