Путин: Западните санкции провокират глобална икономическа криза и ще доведат до тежки последици за ЕС

NetNews

Западните държави са „водени от големи политически амбиции и русофобия“ в стремежа си да въведат санкции, които влияят негативно на собствените им икономики и благосъстоянието на техните граждани. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща по икономически въпроси със високопоставени служители в руската столица, предаде Асошиейтед прес.

Путин обвини Запада, че санкциите „провокират глобална криза“ и ще доведат до тежки последици за Европейския съюз, а също и за някои от най-бедните страни в света, които вече са изправени пред рисковете от продоволствен недостиг. „Западните елити са готови да пожертват останалия свят, за да запазят своето глобално господство“, добави руският президент.

Той заяви, че руската икономика е устояла успешно на удара от налагането на западните санкции и че руските компании ще запълнят нишата, оставена от изтеглянето на западните предприятия.

Путин, цитиран от Ройтерс, съобщи, че Русия ще увеличи износа си на зърнено-житната култура през настоящата година поради очакванията тазгодишната реколта в страната да бъде рекордна.

Москва се конкурира с ЕС и Украйна за доставките на пшеница за Близкия изток и Африка, като продължава да изнася зърно въпреки трудностите с логистиката и плащанията, причинени от западните санкции, наложени на Кремъл след инвазията в Украйна.

Страната доби рекордна зърнена реколта от 133,5 милиона тона през 2020 г., включително 85,9 милиона тона пшеница, макар че през 2021 г. производството намаля.

През 2022 г. Русия очаква да събере 130 милиона тона зърно, включително 87 милиона тона пшеница, каза Путин и добави, че ако това се случи, тазгодишният добив на пшеница може да отбележи нов максимум в руската история, но не даде прогноза за износа на земеделската стока.

Нарастването на руския износ през новия пазарен сезон (юли-юни) би могъл да помогне за частично задоволяване на нарастващото глобално търсене, в случай че износът на Украйна остане нисък и Киев не си възвърне достъпа до своите черноморски пристанища, заяви през миналия месец руската консултантска компания „Совекон“.

Руските износители до голяма степен успяха да решат проблемите с логистиката и прехвърлянето на плащания, причинени от западните санкции, и изнасят пшеница от пристанища на Черно море, както и спорадично от такива на Азовско море.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

„Кобрата“: Аз съм диво животно на ринга! Ще се бия отново за титлата!

Кубрат Пулев официално заяви, че ще преследва трети шанс за световната титла в тежка категория, говорейки на последната пресконференция преди битката си с Джери Форест. „Ще се бия и за трети път за световната титла. Готов съм за този двубой и се надявам и съперникът ми да е готов. Уважавам […]